Gaziler gününde yaptılar: 10'u gazi olan 102 emekli amirali böyle yargılıyorlar

TAKİP ET

Montrö Boğazlar Sözleşmesi ile ilgili açıklama yaptıkları için haklarında dava açılan 102 emekli amiral dün hakim karşısına çıktı. Amirallerin yaşadıkları süreci değerlendiren Av. Hüseyin Ersöz, Balyoz davasındaki benzerliklere dikkat çekti.

Montrö Boğazlar Sözleşmesi ile ilgili yaptıkları basın açıklaması nedeniyle gözaltına alındıktan sonra serbest bırakılan ve haklarında dava açılan 102 emekli amiral dün üçüncü kez daha hâkim karşısına çıktı.

Cumhuriyet'ten Çağdaş Bayraktar'ın haberine göre Ankara 20’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada, esas savcı mazeretli olduğundan geçici görevli savcı mütalaa okunması için süre talebinde bulundu.

Talebi uygun bulan mahkeme, davayı 7 Ekim 2020 tarihine erteledi. Alınan kararı Cumhuriyet’e değerlendiren Av. Hüseyin Ersöz, bu tarz değişikliklerin yargı sürecinde soru işaretleri yaratacağına dikkat çekti. “Balyoz davasında da esasa ilişkin mütalaa öncesi savcı değişikliği yapılmış ve savcının yalnızca Balyoz davasında görevlendirildiği ortaya çıkmıştı” diyen Ersöz, şunları söyledi:

"BALYOZ KUMPASIYLA BENZEŞİYOR"

“Bu tarz gelişmeler siyasi yargılamalarda olağan durumlar değildir ve adil yargılamaya gölge düşürmektedir. Emekli amirallerin yargılandığı davada da esasa ilişkin mütalaa öncesinde savcının mazeret sunması, sonrasında da mahkeme başkanının “Yargılamayı ekim içinde bitirmek istediğini” söylemesi, Balyoz davasındaki süreçle benzeşen durumlardır. Mahkemenin davaya ilişkin adil karar vermesine yönelik oluşan kaygı ve soru işaretleri de bu yapılanların sonucudur.”

İlgili davada yargılanan Emekli Koramiral Can Erenoğlu ise “Montrö Bildirisi” adının “darbe” algısına hizmet ettiği ve yapılan açıklamanın “Emekli Amirallerin Duyurusu” olduğunu belirtirken duruşmanın görüldüğü günün Gaziler Günü olduğunu ve 102 emekli amiral arasında en az 10 gazi amiral bulunduğunun altını çizdi.

İKİ AMİRAL HAYATINI KAYBETTİ

104 amiral ve bir generalin (Eski Türkiye Emekli Subaylar Derneği Başkanı Emekli Tuğgeneral Namık Kemal Çalışkan) yargılandığı dava sürecinde Emekli Tümamiral Orhun Özdemir ve Emekli Tuğamiral Raif Naldemir yaşamını yitirdi. 

DAVA ERTELENDİ

104 emekli amiralin yargılandığı ‘Montrö Bildirisi’ davası, savcının mazeret bildirmesi üzerine ertelendi. Avukat Hüseyin Ersöz, savcının duruşmaya katılmasının “olağan" olmadığını belirtti.

emekli amiraller emekli amiral