Gaziantep Belediyesi'nin logosunu taşıyan bu araçlarda ne taşınıyor?

TAKİP ET

Gaziantep'te trafikte görülen bir araç dikkat çekti. MB plakalı bir araca Gaziantep Büyükşehir Belediye logosu yapıştırıldığı görüldü. Belediyenin araç filosuna kayıtlı olmadığı öne sürülen araçla ne taşındığı merak konusu oldu.

BERAT TEMİZ / AYKIRI

Gaziantep'de Büyükşehir Belediyesi logolu araçlar dikkat çekiyor. Ancak araçların plakasının Suriyeli sığınmacılara tahsis edilen MB plakalı olması kafaları karıştırdı.

Aykırı'nın ulaştığı kaynaklar, belediyenin filosuna kayıtlı böyle bir aracın olmadığını ileri sürerken, belediyeye ait logonun nasıl ele geçirilip, araca yapıştırıldığı merak konusu oldu.

Gaziantep'te trafikte rahatlıkla dolaşan bu araçların içinde ne taşındığı ise bilinmiyor. 

Konuyla ilgili olarak Gaziantep Büyükşehir Belediyesi'nden henüz resmi bir açıklama gelmedi.



MB PLAKA ARAÇ NEDİR?
MA-MZ serisi plaka, geçici giriş karnesi ve yabancı taşıtlar geçici giriş karnesi ile Türkiye’ye giren yabancı araçları temsil ediyor. Bu tür bir plakaya ise sadece gerekli koşulları sağlayan yabancılar sahip olabiliyor.

Vergi muafiyeti sağlayan MA ve MZ seri plakalar, İçişleri Bakanlığı Emniyet Müdürlüğü tarafından veriliyor. Bu plakaları alabilmek için gerekli olan en önemli şart ise, araç sahibinin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmaması.

MA-MZ plakalı araçlardan ise KDV, ÖTV ve gümrük vergisi alınmıyor.

MİSAFİR ARAÇLARDAN KİMLER YARARLANABİLİR?
"Yurtdışı kaynaklı yabancı basın kuruluşlarının Türkiye’de çalışan personelleri, T.C Çalışma Bakanlığı’ndan çalışma izni almış yabancılar, Bir federasyona bağlı olan yabancı sporcular, Yurtdışından emekli olmuş Türkiye’de yaşayan yerleşik yabancılar, Yabancı öğrenciler ve öğretim görevlileri, Dışişleri Bakanlığı 3 ve 4. sınıf kimlik kartına sahip olanlar, Avrupa Birliği proje ve programları çerçevesinde çeşitli Bakanlıklarda geçici olarak bulunan yabancı uzmanlar, NATO’ya bağlı çalışan yabancı personeller"

Yukarıda belirttiğimiz özelliklerdeki kişiler, Türkiye’de oldukları süre içinde ve şartlarında değişme olmamak kaydıyla MA MZ plakası olan taşıtları sadece aileleri ve kendileri kullanabilir. Araçların farklı bir kişi tarafından kullanılması yasaktır.

 

gaziantep belediye plaka araba sığınmacı suriyeli misafit