Fransa'da askerlerden Macron'a ikinci muhtıra!

TAKİP ET

Fransa'da rütbeli askerlerin bulunduğu grup Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'a ikinci kez muhtıra verdi. Askerler, 'Ülkede iç savaş çıkacağı ve bu durumda ordunun düzeni sağlayacağı' konusunda uyarıda bulundu. 

Fransa ordusunda aralarında rütbeli askerlerinde bulunduğu bir grup, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'a ikinci kez muhtıra verdi. İlk muhtırada Artık ağırdan almaya vakit kalmadı" denilerek ırkçı bir savaş isteği yer almıştı. Askerler bu kez ülkede iç savaş çıkacağını ve böyle bir durumda ordunun düzeni sağlayacağı" konusunda Macron'u uyardı.

Her rütbeden askerlerin bulunduğu bildiride ‘göreve olan rütbeli askerlerin görev gereği yüzlerini açık şekilde ifade edemediği ancak sessiz kalmalarının da imkânsız olduğu’ ifade edilirken "Aramızdan bazıları Afganistan, Mali, Orta Afrika ve diğer yerlerde düşman ateşini gördü. Bazıları görev arkadaşlarını kaybetti. Bizim topraklarımızda taviz verdiğiniz İslamcılığı yok etmek için canlarını ortaya koydular." ifadeleri yer aldı. 

Fransa’da iç savaşın askerlerden değil sivil ayaklanmadan geleceği iddia edilen ikinci uyarı metninde “Eğer iç savaş patlak verirse, ordu kendi topraklarında düzeni sağlar çünkü ondan istenecektir. Hiç kimse böylesine korkunç bir durumu isteyemez. Büyüklerimiz de (emekli askerler) istemez. Ama evet, yine Fransa'da iç savaş sessizce hazırlanıyor ve bunu çok iyi biliyorsunuz” ifadesi dikkat çekti.

Öte yandan, Cumhurbaşkanı Macron, bakanlar, milletvekilleri ve generallere çağrıda bulunan bildiride neredeyse askerlerin tamamının terörle mücadele kapsamında Sentinelle (Nöbetçi) operasyonunda görev yaptığı belirtildi. Operasyonda görev yapan askerlerin “Birkaç dini topluluğun araçsallaştırma girişimlerine katlandık. Bu dini topluluklar için Fransa hiçbir şey ifade etmiyor, alay, aşağılama ve hatta nefret konusundan başka bir şey değil” iddiasında bulunuldu.

fransa macron ordu asker darbe muhtıra iç savaş