Finlandiya Cumhurbaşkanı: Türkiye'nin istediği gibi 'terör örgütü' demedik

TAKİP ET

NATO, Türkiye, İsveç ve Finlandiya arasında gerçekleşen 4'lü zirvenin ardından mutabakat imzalanmıştı. Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö'dan çarpıcı bir açıklama geldi. Niinistö, "Türkiye'nin istediği gibi 'terör örgütü' demedik. Bildiride YPG'nin isimlendirilme şekli sayesinde insani yardımlar devam edebilecek" dedi.

Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö, Türkiye, İsveç ve Finlandiya arasında imzalanan üçlü mutabakat metnine ilişkin açıklama yaptı.

Niinistö, mutabakata göre YPG’nin terör örgütü olarak tanımlanmadığını ve YPG’ye yönelik insani yardımın devam etmesine imkan verecek şekilde hazırlandığını söyledi.

Finlandiya'nın önde gelen  yayın kuruluşlarından Helsingin Sanomat'a konuşan Niinistö, "Bildiride YPG’nin isimlendirilme şekli sayesinde insani yardımlar devam edebilecek. Bunların bildiride olması Türkiye’nin ana hedeflerinden birisiydi. Kabul ettik ancak bağlamı değişmedi. Türkiye’nin istediği gibi terör örgütü demedik" ifadelerini kullandı.

Niinistö "YPG gibi örgütleri terörist olarak kabul etmek için hevesli değiliz, çünkü NATO müttefikleri ve Türkiye arasında bu konuda bir bakış açısı farklılığı var. Türkiye, bunları terörist olarak kabul ediyor" ifadelerini kullandı.

İSVEÇ: "ERDOĞAN'A BOYUN EĞMEDİK"
Türkiye ile mutabakat imzalayan İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde de mutabakata yönelik verdiği demeçte, "Erdoğan'a boyun eğmedik" dedi.

DW Türkçe'de yer alan habere göre İsveç gazetesi Aftonbladet’e açıklamalarda bulunan Linde "Terör faaliyeti olduğu yönünde delil olmadıkça hiçbir iadeye razı olmayacağız" diye konuştu. Linde, "Kürtler açısından insan haklarının ya da demokratik haklarının risk altında olduğunu düşünmelerini gerektirecek bir sebep yok" ifadelerini kullandı.

Öte yandan Linde, "(Cumhurbaşkanı Recep Tayyip) Erdoğan’a boyun eğmedik" diye konuştu.

finlandiya isveç türkiye nato erdoğan ypg terör örgütü