Fahrettin Koca'dan skandal itiraf: Çin, Türkiye'ye gelecek aşılara el koydu!

TAKİP ET

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Çin aşılarıyla ilgili skandal bir itirafta bulundu. Koca, Çin'in taahhüt ettiği takvime uymadığını belirterek Çin hükümetinin Türkiye'ye gelecek aşılara el koyarak kendi ülkesinde kullandığını söyledi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Korkusuz yazarı Gürkan Hacır'a yaptığı açıklamada skandal bir itirafta bulundu. "Aşılama neden hızlı ilerlemiyor?" sorusuna yanıt veren Bakan Koca, Çin hükümetinin üretilen aşıları kendi ülkesi için kullandığını söyledi.

Koca, "Sinovac firması taahhüt ettiği takvime ne yazık ki uymuyor. Nisan ayı içerisinde 100 milyon aşının gelmesi gerekiyordu, yollayamadılar. Bu firmanın üretim eksikliğinden değil Çin hükümetinin üretilen aşıları kendi ülkesi için kullanmasından kaynaklanıyor" sözleriyle Çin'in Türkiye'ye gelecek aşılara el koyduğunu itiraf etmiş oldu.

Hacır'ın Koca ile görüşmesinden ilgili bölüm şu şekilde:
-Sayın Bakan elinizde ne kadar aşı var?
Şu ana kadar elimizde 28 milyon doza yakın bir aşı var. Bunun 20 milyonu vatandaşlarımıza yapıldı. Elimizde 8 milyon doz aşı kaldı. Bu sebeple aşılanma yaşını 55’e indirdik.

-Çok daha fazla aşımızın olması gerekmiyor muydu? Niye aşılama hızlı ilerleyemiyor?
Sinovac firması taahhüt ettiği takvime ne yazık ki uymuyor. Nisan ayı içerisinde 100 milyon aşının gelmesi gerekiyordu, yollayamadılar. Bu firmanın üretim eksikliğinden değil Çin hükümetinin üretilen aşıları kendi ülkesi için kullanmasından kaynaklanıyor.

Biontech de ise biliyorsunuz 4.5 milyon doz almıştık. 30 milyona tamamlayacağız. Haziran ayı sonuna kadar 30 milyon doz gelmiş olacak. Bu sayıyı 60 milyona revize etmeye çalışıyoruz. Uğur Şahin hoca ile sürekli temas halindeyim.

fahrettin koca aşı çin sinovac koronavirüs