EYT'ye dair merak edilenler! İşte madde madde EYT detayları

TAKİP ET

Uzun süredir Türkiye gündemini meşgul eden EYT konusu adım adım çözülüyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin EYT ile ilgili detayları paylaştı. EYT kimleri etkileyecek? EYT'den kimler faydalanacak? EYT'ye dair tüm detaylar haberimizde.

Kısaltılmış adı ile EYT yani emeklilikte yaşa takılanlar konusu yıllardır Türkiye gündemini meşgul ediyor.

Büyük bir mağduriyetin yaşandığı konu ile alakalı son dönemde somut adımlar atılmaya başlandı.

Türkiye'de büyük bir kesimin merakla beklediği EYT ile alakalı tüm detayları sizler için derledik.

- Türkiye'de EYT kimleri etkileyecek?

- EYT'den kimler faydalanacak?

- EYT'den yararlanmak için ne gibi şartlar aranıyor?

- EYT için yaş sınırı var mı?

- EYT'den faydalanıp emekli olacakların maaşları ne kadar olacak?

Emeklilikte yaşa takılanlar konusu ile alakalı resmi açıklamalar gelmeye başladı.

EYT NEDİR?

8 Eylül 1999'da çıkan yasa ile emeklilik şartı içi geçerli olan prim gün sayısına yaş şartı da eklendi. 8 Eylül 1999 öncesinde sigorta kaydı olanlar dolayısıyla prim günleri dolsa da emekli olabilmek için yaş şartına takıldılar. Bu nedenle 8 Eylül 1999 öncesinde sigortalı olanlar için emeklilikte yaşa takılanlar kısaltması olan EYT kısaltması kullanılmaya başlandı. Yani EYT, 8 Eylül 1999 öncesinde sigorta kaydı bulunup prim gün sayısını tamamlamasına rağmen yaş şartına takıldığı için emekli olamayan çalışanları ifade eden kısaltmadır.

EYT DÜZENLEMESİNDEN KİMLER YARARLANACAK?

8 Eylül 1999’dan önce sigortalı olup emeklilik için gerekli çalışma yılını ve prim gün sayısını dolduran çalışanlar EYT düzenlemesi kapsamında değerlendirilecek ve bu kapsamda EYT düzenlemesinden yararlanacak.

BAKAN VEDAT BİLGİN'DEN EYT AÇIKLAMASI

EYT'lilerin durumuyla ilgili çalışmalar hakkında Bilgin şunları söyledi:

"EYT için kapsamlı bir çalışma yaptık, aralık ayının başında tamamlanmış olacak."

Çalışmanın Cumhurbaşkanı Erdoğan'a sunulmasının ardından TBMM'ye geleceğini vurgulayan Bakan Bilgin, "Çalışmamız son aşamasında. Tamamladık diyebilirim. Aralık ayında bir basın toplantısıyla etraflıca kamuoyuyla paylaşacağız. Çalışmamız teknik olarak bitti, Cumhurbaşkanımıza sunacağız. Sayın Cumhurbaşkanımızla paylaştıktan sonra onu Meclis'e intikal ettiririz."

EYT'DEN KAÇ KİŞİ YARARLANACAK?

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Jülide Sarıeroğlu, Emeklilikte Yaşa Takılanlar düzenlemesi ile ilgili olarak;

"Bu düzenleme yapıldıktan sonra ilk etapta emekli olacak kişi sayısı 1 milyonun üzerinde. Dosya bazlı yaklaşık 12.5 milyon emeklimiz var. İlk etapta 1.5 milyona yakın kişinin emekli olacağı, sonra da sisteme girişin devam edeceği bir düzenleme olacak." dedi.

PRİM EKSİĞİ OLANLAR İÇİN EYT KONUSU

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Jülide Sarıeroğlu'nun yaptığı açıklama bu soruya cevap olarak değerlendirildi.

Jülide Sarıeroğlu EYT ile ilgili şu açıklamayı yaptı:

Bu düzenleme yapıldıktan sonra ilk etapta emekli olacak kişi sayısı 1 milyonun üzerinde. Dosya bazlı yaklaşık 12.5 milyon emeklimiz var. İlk etapta 1.5 milyona yakın kişinin emekli olacağı, sonra da sisteme girişin devam edeceği bir düzenleme olacak.

Yaklaşık 3-4 milyon arasında bir vatandaşımızın bu kapsamda olduğunu tahmin ediyoruz.

Hepsi bir anda olmayacak. Tabii detaylar için en doğru ağız Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımız, benim de hocam olan sayın Vedat Bilgin olacak.

Eroğlu'nun açıklamasına göre 8 Ekim 1999 öncesinde sigorta kaydı olan ancak prim gün sayısını tamamlayamayanlar günlerini tamamladıklarında EYT düzenlemesinden yararlanabilecekler.

 

eyt emeklilik sgk vedat bilgin