EYT ne zaman çıkacak,kimleri kapsıyor? Emeklilikte Yaşa Takılanlar için tarih verildi

TAKİP ET

Milyonlarca çalışanı yakından ilgilendiren Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin tarih verdi. Peki EYT çıktı mı, ne zaman çıkacak, EYT kimleri kapsıyor, şartları ne? İşte detaylar...

Asgari ücret, emekli ve memur maaşlarına uygulanan Temmuz zammı sonrası gözler Emeklilikte Yaşa Takılanlar ile ilgili son açıklamalara çevrildi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, EYT ile ilgili konuştu.

EYT İÇİN TARİH VERDİ

Bakanlık bünyesinde bir çalışma grubu oluşturduklarını belirten Bilgin, yıl sonuna kadar düzenlemenin Meclis'e sunulmasını hedeflediklerini duyurdu. Bakan Bilgin “Yıl sonuna kadar Meclis’e sunamazsak, en geç Ocak ayında bu düzenlemenin Meclis’e sunacağız” ifadelerini kullandı.

A Haber’e konuşan Bakan Bilgin, “Bakanlık bünyesinde bir çalışma grubu oluşturduk. Bu çalışma grubu bu formül üzerinde çalışıyor. En uygun formülü uygulamaya sokma niyetindeyiz. Bir sayı ve içerik veremem ama çok sayıda formül var. Alternatifler var. Bu alternatifler üzerinden çalışmalarımızı yapacağız. İşin bir mali boyutu var. Çalışmamız bir noktaya geldiğinde Hazine ve Maliye Bakanlığı da çalışmamıza katılacak. Onların da bu formüller üzerinde hesaplamalar yapmasını bekleyeceğiz. O formüllerin her birinin ayrı maliyet hesabı yapıldığında Cumhurbaşkanımıza sunacağız. Kararı Cumhurbaşkanımız verecek" ifadelerini kullandı.

OLASI EYT DÜZENLEMESİ KİMLERİ KAPSAYACAK?

Olası EYT düzenlemesi 8 Eylül 1999 ve öncesinde emekli sigortası primlerini ödemeye başlayan ve toplamda 15 yıl çalışma süresi ve 3600 prim gününü tamamlayan ancak emekli olmak için yaş sınırını bekleyenler, EYT düzenlemesinden yararlanabilecekler.

EMEKLİLİKTE YAŞA TAKILANLAR NEDİR, ŞARTLARI NELER?

8 Eylül 1999 tarihinden önceki koşulları yerine getiren herkese emeklilik hakkı sağlanırsa, prim günü ve sigortalılık süresi kriterini yerine getirenler yaşa bakılmaksızın emekli olabilir.

8 Eylül 1999 tarihinden önce SSK’lı kadınlar 20; erkekler 25 yıl sigortalılık ve 5000 gün prim veya kadın ise 50, erkek ise 55 yaşını doldurmuş olması ve en az 5000 prim günü koşulunu yerine getirerek emekli olabiliyordu.

BAĞ-KUR’da kadın ise 20 tam yıl, erkek ise 25 tam yıl prim ödemesi ya da kadın ise 50, erkek ise 55 yaşında olması ve 15 tam yıl prim ödeqnerek emekliliğe hak kazanılıyordu

EYT Emeklilikte Yaşa Takılanlar emeklilik emekli maaş