EYT ne zaman açıklanacak? Çalışma Bakanı Bilgin, "EYT, Önümüzdeki günlerde açıklanacak" dedi

TAKİP ET

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'den milyonlarca kişinin merakla beklediği EYT hakkında yeni açıklama geldi. Bilgin, "EYT'yi tamamladığımız gün, onları açıklayacağım. Önümüzdeki günlerde söz edeceğim" dedi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Bursa’da Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) ile ilgili yeni açıklamalarda bulundu.

Bilgin, "3600 ek gösterge, asgari ücret, yarın da sözleşmeli personel konusunda dosyayı açtığımda basınla paylaşacağım. Geçici işçiler, EYT’yi tamamladığımız gün, onları açıklayacağım. Önümüzdeki günlerde söz edeceğim. İstihdam daha önemlidir. Bu konuya üretim sürecine katılımına dikkatlerini çekmelerini istiyorum” dedi.

Bilgin, geçen hafta emeklilikte yaşa takılanların sorunlarını çözebilmek adına bakanlık bünyesinde çalışma grubu kurulduğunu açıklamıştı.

TBMM’DE EYT’LİLER İÇİN HANGİ FORMÜLLER GÜNDEMDE?

EYT konusu TBMM’nin de gündeminde yer alıyor. Son yıllarda CHP ve MHP milletvekillerince verilmiş kanun teklifleri bulunuyor. MHP İstanbul Milletvekili Arzu Erdem, CHP Uşak milletvekili Özkan Yalım ve CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in konuyla ilgili TBMM Başkanlığına sundukları yasa tekliflerinin ortak özelliği şöyle:

EYT İÇİN MASADAKİ FORMÜLLER!

1 - Sigortalı çalışmaya 8 Eylül 1999 ve öncesinde başlamak.

2 –5000 prim günü ile kadınlarda 20, erkeklerde 25 yıl sigortalılık süresini doldurmak.

3- Teklifin yasalaştığı tarihten itibaren 3 ay içinde başvuru yapmak.

Bu teklifler yasalaşmış olsa, sadece teklifin yasalaşıp yürürlüğe girdiği tarihte 5000 prim günü ve kadın ise 20, erkek ise 25 yıl sigortalılık süresini doldurmuş olan EYT’liler emeklilik hakkından yararlanabilecek, o tarihte bu koşulları tamamlamamış olanlar yararlanamayacak.

EMEKLİLİKTE YAŞA TAKILANLAR ŞARTLARI NELER?

8 Eylül 1999 tarihinden önceki koşulları yerine getiren herkese emeklilik hakkı sağlanırsa, prim günü ve sigortalılık süresi kriterini yerine getirenler yaşa bakılmaksızın emekli olabilir.

8 Eylül 1999 tarihinden önce SSK’lı kadınlar 20; erkekler 25 yıl sigortalılık ve 5000 gün prim veya kadın ise 50, erkek ise 55 yaşını doldurmuş olması ve en az 5000 prim günü koşulunu yerine getirerek emekli olabiliyordu.

BAĞ-KUR’da kadın ise 20 tam yıl, erkek ise 25 tam yıl prim ödemesi ya da kadın ise 50, erkek ise 55 yaşında olması ve 15 tam yıl prim ödenerek emekliliğe hak kazanılıyordu.

EYT Vedat Bilgin Sözleşmeli personel