Eski CIA danışmanı Henri Barkey, 18 Temmuz 2016'da yemek yediği gazeteciyi açıkladı: Aslı Aydıntaşbaş

TAKİP ET

Eski CIA Danışmanı Henri Barkey, Osman Kavala'nın tutuklanmasına gerekçe olan 18 Temmuz 2016'da Karaköy'de yemek yediği gazetecinin Kavala değil, Aslı Aydıntaşbaş olduğunu açıkladı.

Gezi davasında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına mahkum edilen Osman Kavala hakkında eski CIA Danışmanı Henri Barkey ile yemek yediği iddiasıyla “casusluk” suçlamasını da içeren bir iddianame hazırlanmıştı.

"ASLI AYDINTAŞBAŞ İLE YEMEK YEDİM"

Barkey sosyal medya hesabından konu hakkında açıklama yaptı. Açıklamasında güncel tartışmaya kayıt düşmek istediğini vurgulayan Henri Barkey, “18 Temmuz 2016’da bir arkadaşım ve gazeteci Aslı Aydıntaşbaş ile akşam yemeği yemek üzere Karaköy Restoran’dayken sivil toplum aktivisti Osman Kavala ile karşılaşma şansım oldu.”

Açıklamasını sürdüren Barkey, “Aydıntaşbaş ile yemeğe başlamadan önce Kavala ile birkaç dakika sohbet etme şansım oldu. 2018 yılından itibaren hükümet basını Kavala ile olan bu karşılaşmayı Ekim 2020’de sonuçlanan, savcıların her ikimizi de darbe planlamakla suçlayarak yayınladığı fantastik ve saçma iddianameyle büyük  bir komploya dönüştürdü” dedi.

Barkey, “O zamana kadar Osman Kavala hapsedilmişti ve bu iddianame sadece tutukluluğunu devamı içindi. İnkar etmek gerçekleri değiştirmez. Sadece bir akşam yemeğinin bu tür tartışmalara konu olabilmesi Türkiye’deki durumun üzücü bir yorumu” diyerek sözlerini noktaladı.

ASLI AYDINTAŞBAŞ, "İLGİM YOK" DEMİŞTİ

Gerçek Gündem’e konuşan Barkey, kendisiyle görüştüğü iddia edilen ve hakkında ‘casusluk’ suçlamasıyla iddianame hazırlanan Osman Kavala hakkında, “O masada Kavala’yla birlikte değildik. Tanınmış bir Türk gazeteciyle yemekteydim” demişti.

Barkey ile görüştüğü iddia edilen Aydıntaşbaş, “Böyle bir iddia var ama bu olayla bir ilgim yok” ifadelerini kullanmıştı.

KRT muhabiri Sultan Eylem Keleş’e konuşan Aydıntaşbaş, Barkey’i tanıyıp tanımadığı sorusuna ise, “Herkes tanıyor, Washington’da büyükelçiliğe giden, yetkililerle, bakanlarla görüşen biriydi” diyerek yanıt verdi. O gece ya da başka bir tarihte Barkey ile yemek yiyip yemediği sorusuna ise “Röportaj vermek istemiyorum” demişti.

ASLI AYDINTAŞBAŞ KİMDİR?

1973 yılında İzmir'de doğdu. Robert College ve ABD Maine'de Bates College'dan mezun oldu. Aydıntaşbaş, New York Üniversitesi'nde gazetecilik ve Ortadoğu üzerine yüksek lisansını tamamladı. Gazeteciliğe Cumhuriyet gazetesinde başladı. Bosphorus Chronicle, Yeni Yüzyıl, NTV, Radikal, Sabah, Habertürk.com, Habertürk TV, Akşam ve Milliyet gazetesi köşe yazarı, muhabir, Washington temsilcisi ve Ankara temsilcisi olarak çalıştı. Bu sırada The New York Times, The Wall Street Journal gibi gazetelerde haber ve makaleleri yayımlandı. 2011 yılı seçim sezonu, CNN Türk'te 2011 Türkiye genel seçimleri için Seçim Portreleri adlı programı, TRT Türk'te Küresel Nabız ile Skytürk360'ta Sıcak Temas ve CNN Türk'te Karşı Gündem adlı televizyon programlarını sundu. Demirören Holding'in patronu Erdoğan Demirören hakkında yazdığı bir yazı nedeniyle Milliyet gazetesindeki köşe yazarlığına son verildi. Washington Post yazarıdır.

Henri Barkey Aslı Aydıntaşbaş CIA danışmanı Osman Kavala yemek