Erdoğan "Sömürü çarkı" demişti: 2021'de bankaların net kârı dikkat çekti

TAKİP ET

BDDK verilerine göre bankacılık sektörünün 2021 yılı net kârı 2020'ye göre yüzde 57.4 artarak 92,1 milyar lira oldu. Ancak veriler dikkat çekti. Kamu bankalarının 2021 yılı net kârı 0.2 arttı. Bu oran özel bankalarda ise yüzde 90,5 oldu.

Bankacılık sektörünün 2021 yıl net kârı belli oldu. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) verilerine göre, bir önceki yıla göre yüzde 57.4 artarak 92,1 milyar lira oldu.

KAMU BANKALARI YÜZDE 0.2
Kâr rakamlarında özel ve kamu bankaları arasındaki büyük fark dikkat çekti. Kamu bankalarının 2021 yılı toplam net kârı, 2021’de bir önceki yıla göre yüzde 0,2 artışla 21,5 milyar TL olurken, özel bankaların net kârı yüzde 90,5 artışla 70,6 milyar TL’ye ulaştı.

ERDOĞAN, ÖZEL BANKALARA "SÖMÜRÜ ÇARKI" DEMİŞTİ
Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçtiğimiz günlerde katıldığı NTV canlı yayınında Merkez Bankası'nın faiz oranlarıyla, tüketici kredilerinin faizleri arasındaki fark konusunda şunları söylemişti

"Bu makas özellikle de özel bankaların bu konuda hala sömürü çarkını devam ettirme gayretinin olduğunu görüyoruz. Vatandaşlarıma sesleniyorum; diyorum ki kamu bankalarına gidin. Böyle bir sömürü çarkı içerisine girmeyin.

Kamu bankaları bu konuda hassas. Vatandaşını kesinlikle yüksek faizle sömürme gibi bir gayretin içerisine giremez.Bundan rahatsız olacak özel sektör bankaları biliyorum ama bunu söylemeye mecburum. Bu ülkede tüketim ekonomisine destek vereceksek, sömürü yoluyla değil vatandaş temin ettiği kredisini gelsin sizinle kullansın. Uygun yeri veren kamu bankasına gidecek. Konut, araç kredisini buradan temin edecek. Faizden medet umulmasını kesinlikle doğru bulmuyoruz."

erdoğan kamu bankaları özel bankalar banka kredi faiz