Erdoğan: Sınırlı su kaynaklarımızı Irak ve Suriye ile paylaşmak mecburiyetindeyiz

TAKİP ET

Su Şurası Lansmanı'nda konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Su stresi çeken bir ülkeyiz. Elimizdeki sınırlı su kaynaklarını Irak ve Suriye gibi iki komşumuzla paylaşmak mecburiyetindeyiz" diyerek Meclis'te su kanunu hazırladıklarını söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde 1. Su Şurası Lansmanı ve 363 Tesisin Toplu Açılış Merasimi'nde açıklamalarda bulundu.  Erdoğan, "Su zengini bir ülke de değiliz. Su stresi çeken bir ülkeyiz. Sınırlı su kaynaklarını Irak ve Suriye gibi iki komşumuzla paylaşmak mecburiyetindeyiz" açıklamasında bulundu.

Erdoğan, "Önümüzdeki dönemde su yönetimindeki yetki çatışmasını önlemek amacıyla Meclis'te bir su kanunu hazırlıyoruz" dedi.

Erdoğan'ın konuşmalarından öne çıkanlar şu şekilde:
"Nüfusla birlikte artan gıda ve enerji talebiyle iklim değişikliğinin yıkıcı etkileri, gelecekte daha büyük risklerin bizi beklediğini gösteriyor. Bu karamsar tablodan ülkemizin etkilenmemesi elbette mümkün değildir.

Su, ekonomik kalkınma ve büyüme için de ikamesi olmayan unsurlardan biridir. Ekonomik sulanabilir arazilerimizin toplamını 67 milyon dekara çıkardık.

Kişi başına kullanılabilir su miktarı dikkate alındığında su stresi çeken bir ülkeyiz. Elimizdeki sınırlı su kaynaklarını Irak ve Suriye gibi iki komşumuzla paylaşmak mecburiyetindeyiz.

Ülkemize 600'ü baraj olmak üzere 897 yeni tesis kazandırdık. Suyumuzu korumakla vatanımızı korumak arasında mahiyet itibarıyla hiçbir fark yoktur.

Nüfusla birlikte artan gıda ve su talebi gelecekte bizi daha büyük sıkıntılar bekliyor. Bu karamsar tablodan ülkemizin etkilenmemesi de mümkün değil.

2007'de yaşanan büyük kuraklıktan sonra 81 vilayetimiz için içme suyu eylem planları hazırladık. Meclis'te bir su kanunu hazırlıyoruz. Şura kapsamında yapılacak çalışmalar buna zemin hazırlayacak.

Salgın küresel ekonominin parametrelerini kökten değiştirdi. Bu dönemde su ve gıdanın önemi daha çok anlaşıldı. 2020 son 19 yılda sağlıkla birlikte tarıma yaptığımız yatırımların meyvesini topladığımız bir yıl oldu. Tarımsal üretimde cumhuriyet tarihinin rekorlarını kırdık. Tarım sektörümüz sağladığımız desteklerle büyümeye devam etti.

Günlük 315 bin metreküp suyu arıtarak, tarımsal sulamada yeniden kullanılabilecek şekilde insanımızın hizmetine sunuyoruz.Geçen yıl tarım sektörü yüzde 4,8 gibi önemli bir büyüme rakamına ulaştı."
 

erdoğan su ırak suriye ak parti