Erdoğan'ın kabine toplantısı sonrası konuşmasında önemli açıklama: TL mevduatları için yeni düzenleme

TAKİP ET

Erdoğan, kabine toplantısı sonrasında ekonomi yönetimi ile ilgili yeni kararlar aldıklarını açıkladı. Erdoğan, "Bundan sonra hiçbir vatandaşımızın 'kur daha yüksek olacak' diye mevduatını Türk lirasından dövize geçirmesine ihtiyaç kalmayacak. Kur getirisi mevduat kazancının üstünde ise aradaki fark doğrudan vatandaşımıza ödenecek." ifadelerini kullandı.

Erdoğan'ın kabine toplantısı sonrası yaptığı açıklamalar ve aldıkları kararlar şu şekilde:

”Kurdaki dalgalanmayı durdurarak, bir istikrarı sağlama çerçevesinde yeni araçları devreye alıyoruz. Şimdi sizlere bu çerçevede önümüzdeki günlerde hayata geçireceğimiz yeni tedbirleri başlıklarıyla ifade etmek istiyorum.”

TL MEVDUATLARINDA YENİ DÜZENLEME
”Vatandaşlarımıza yeni bir finansal alternatif sunuyoruz. Dövizin muhtemel getirisine, Türk lirası varlıklarda kalarak ulaşılabilir olmasını sağlayacak bu yeni alternatif, bankadaki Türk lirası varlığının mevduat kazancı kur artışından yüksekse bu getiriyi elde ediyor. Ama kur getirisi mevduat kazancının üstünde kalırsa aradaki fark doğrudan vatandaşımıza ödenecek. Üstelik bu kazanç stopaj vergisinden muaf tutulacak. Ayrıca TL varlıklarının yeni bir döviz talebi oluşturmayacak şekilde, değerlendirmesini temin edecek araçları alacağız.”
”Dolayısıyla vatandaşlarımızın kur daha yükselecek diyen vatandaşlarımızın, kaygıya girmesine gerek kalmayacak.”

”Döviz kuru nedeniyle fiyat vermekte zorlanan ihracatçı firmalarımıza, Merkez Bankası tarafından ileri vadeli kur rakamı verilecek. Bu işlem sonunda ortaya çıkabilecek kur farkı ise, TL olarak ihracatçı firmamıza ödenecek.”

KURUMLAR VERGİSİNDE DEĞİŞİKLİK
”Yatırımı teşvik etme amacıyla, ihracat ve sanayi şirketleri için kurumlar vergisinde 1 puanlık indirim planlıyoruz. ”

MERKEZ BANKASI FAİZ İNDİRİMİ
”Merkez Banaksı’nın faiz indirimi kararıyla dövizdeki akıl dışı yükselişi önlemek için yaptığı müdahaleleri aynı paranteze alarak kendilerince ‘cinlik’ yapanları dikkatle izliyoruz. Milletini sırtından hançerlemeye çalışanları hangi sinsilikler peşinde koştuğunun farkındayız. Dünya 90 trilyon doları kamuya ait olmak üzere toplamda 220 trilyon doları geçen bir borç batağında yüzerken Türkiye’ye ısrarla faizlerin yükseltilmesini dayatmak insanların aklıyla dalga geçmekten öte anlam taşımaz.Ülkemizde döviz bolluğu var. Döviz alımına yönelik psikolojik eğilim ortadan kalktığında, bunların meyvesini yemeye başlayacağız.”

SWAP ANLAŞMASI
”Swap anlaşmasının önceden belirlenmiş kur düzeyinden yapıldığı iddialarını ortaya atanların hangi alçak fikirlerde olduğunu biliyoruz. Dolaşıma soktuğu art niyetleriyle milletimizi kötümserliğe sürükleyenleri dikkatle not ediyoruz. Bir süre sonra ülkemiz hedeflerin ulaştığında, bu felaket tellallarının her sözlerini alınlarına yaftalayacağız. Biz her zamanki gibi milletimizin ne istediğine bakıyoruz.”

”KENDİ KURALLARIMIZLA OYNAYACAĞIZ”
”Türkiye’nin serbest piyasa ekonomisinden en küçük bir geri adım atmaya ne niyeti ne de ihtiyacı vardır. Bu bu oyunu kendi kurallarımızla oynayarak hedeflerimize ulaşacağız. Aksini düşünen dönüp kendini sorgulamalıdır. Bunca zamandır faiz indiriminden başka bir çözüm sunamayanların Türkiye’yi de dünyayı da doğru okuyamadığı açıktır. Amerikaya baksınlar. Onların faiz politikaları nasıl işliyor onu görsünler. Öbür tarafta bakıyorsunuz Çin , Hindistan 6,7,8 aynı şekilde faiz politikaları var. Ve biz şu anda faizdeki indirimle beraber evelallah zaman bunu gösterecek, bir kaç ay sonra enflasyon nasıl düşmeye başlayacak hep beraber yaşayacağız.”

”HAZİRAN 2023 BEKLEYECEKSİNİZ”
”Türkiye çökmedi ya, Ey TÜSİAD! Bak Türkiye nerde? Siz hala bu iktidarı nasıl indiririz diye plan yapıp, bay Kemal ile bir araya gelip erken seçim diyorsunuz. Boşuna çabalamayın bunlar rüyadır rüya! Haziran 2023 bekleyeceksiniz.
Her kim faiz baskısıyla ülkemizi artık geçerliliği kalmamış ekonomi modelleriyle bizi yolumuzdan döndürmeye çalışıyorsa, buradan geri dönüş yok. İşte görüyorsunuz yatırımlar artıyor.”

YENİ BURS KREDİ RAKAMLARI
”Bu ülkede üniversite harçlarını kim kaldırdı? Biz kaldırdık biz. Hatırlayın o günleri. Harçlardan dolayı yapılan eylemleri hatırlayın. Biz harçları kaldırdık. Burs, kredi. 45 liracık burs veriyorlardı ya. Lisans öğrencilerinde 850 lira, yüksek lisans 1.700 lira, doktora öğrencilerinde 2 bin 550 liraya çıkarıyoruz.”

erdoğan mevduat hesabı tl döviz