Erdoğan'ın "İstenmeyen adam (Persona Non Grata) sözlerinden sonra AB Parlamentosu ve 4 AB ülkesinden açıklama

TAKİP ET

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Osman Kavala'nın serbest bırakılmasını isteyen 10 ülkenin büyükelçisine verdiği tepki sonrasında ilk açıklamalar gelmeye başladı. AB Parlamentosu Başkanı Sassoli "Yılmayacağız" ifadelerini kullanırken, 4 AB ülkesinden de benzer açıklamalar geldi.

Türkiye, yeni bir gerginlik potasına girmiş gözüküyor. 10 ülkeden Osman Kavala'nın serbest bırakılmasıyla ilgili gelen açıklamaya Cumhurbaşkanı Erdoğan, "10 büyükelçinin istenmeyen adam ilan edilmesi talimatını verdim" ifadelerini kullanmıştı. 

Erdoğan'ın bu açıklamalarına ilk tepki AB Parlamentosu Başkanı David Sassoli'den geldi. Sassoli, Twitter hesabı üzerinden yaptığı açıklamada "On büyükelçinin sınır dışı edilmesi, Türk hükümetinin otoriter yöneliminin bir işaretidir. Yılmayacağız. Osman Kavala'ya özgürlük." ifadelerini kullandı.

4 ÜLKEDEN AÇIKLAMA
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamasının ardından, büyükelçileri ‘istenmeyen adam’ ilan edilecek olan İsveç, Norveç, Almanya ve Danimarka’dan açıklama geldi. Her iki ülke yetkilileri de Türkiye büyükelçilerinin ülkeyi terk etmesi yönünde kendilerine herhangi bir bilgi gelmediğini bildirdi.

Norveç hükümetinin iletişimden sorumlu direktörü Trude Maseide, “Büyükelçimiz sınır dışı edilmeyi hak edecek bir şey yapmadı” dedi.

Şok iddia: Türkiye, Hollanda Büyükelçisini sınır dışı etti

Euronews’te yer alan habere göre, Maseide, Ankara’nın Avrupa İnsan Hakları Konsvansiyonu’na bağlı kalma taahhüdünde bulunan bir ülke olduğunu ve ülkesinin Türkiye’ye demokratik standartlara ve hukukun üstünlüğüne uyması çağrısında bulunmaya devam edeceğini söyledi.

Almanya Dışişleri Bakanı ise, diğer 9 ülke yetkilileriyle ‘yoğun görüş alışverişi içinde olduklarını’ söyledi.

Danimarka Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Büyükelçi Danny Annan’ın Türkiye’yi terk etmesi yönünde kendilerine ulaşan resmi bir bilgi olmadığı aktarıldı. Açıklamada “İlkelerimiz ve ortak değerlerimiz konusunda hassas olmaya devam edeceğiz” denildi.

10 istenmeyen adam osman kavala erdoğan istenmeyen adam persona non grata