Enerji sektöründeki gelişmeler, vatandaşlara elektrik zammı olarak yansıyacak!

TAKİP ET

Enerji sektöründeki artan girdi maliyetleri ve son zamanlarda dövizde yaşanan dalgalı seyir, elektrik ve doğalgaz fiyatlarında yeni bir zammı gündeme getirdi. Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği (ELDER) Başkanı Kıvanç Zaimler, enerji sektöründe yaşanan gelişmelerin tüketiciye büyük zam olarak yansıyacağını açıkladı. 

Yaz aylarında halkın büyük oranda belini büken elektrik faturaları hatırlanacağı üzere son olarak bu yılın Temmuz ayı başında yüzde 15 oranında zamlanmıştı. Bu fiyatların da sektörü ayakta tutmak için yeterli olmadığını söyleyen enerji üreticileri ise yeni zam taleplerini sürekli olarak dile getiriyor. Bu konuda halkın tepkisinden çekinen hükümet ise mesken fiyatlarındaki fatura artışlarını sınırlandırarak, artan girdi ve döviz kurlarının etkisini sanayi ve ticarethanelerin faturalarından sübvanse ediyor. 

ZAM ÜRETİMDEN KAYNAKLI 
Sözcü Gazetesi'nden  Taylan Büyükşahin'e değerlendirmelerde bulunan Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği (ELDER) Başkanı Kıvanç Zaimler, hane kullanıcılarının artan elektrik fiyatları ve yaşanan kesintilerde kendilerini sorumlu tuttuğunu söyledi. Zaimler, "Talebin arttığı ve aynı zamanda yenilenebilir kaynaklarda enerji üretiminin iklimsel nedenlerle azaldığı dönemlerde, doğalgaz ile elektrik üretimi artar. Uluslararası piyasalarda ticareti dolar bazında yapılan doğalgazın da maliyeti arttığında, bu artışlar enerji bedellerine ve dolayısıyla faturalara yansıyor" dedi. 

BULUNAN GAZ REZERVİ ZAMLARA ENGEL OLMADI
Bu yılın Temmuz ayı başında meskenlere yüzde 12, sanayi grubu tarifesine yüzde 20, elektrik üretim santralleri tarifesine ise yüzde 20,2 oranında zam yapılmıştı. Eylül ayına gelindiğinde ise bu kez konutlar hariç tutularak sanayi tarifesi ve doğalgaz santrallerine yüzde 15 oranında yeni bir zam kararı alınmıştı.

elektrik vatandaş fatura elektrik zam zam fatura zam ekonomi