Emin Şirin'den çarpıcı açıklama: Abdullah Gül teklifimi kabul etmedi

TAKİP ET

Korkusuz yazarı Ahmet Takan'a konuşan Emin Şirin, sözde Ermeni soykırımı ile ilgili Abdullah Gül'e bir teklif sunduğunu ancak Gül'ün kabul etmediğini söyledi.

Korkusuz yazarı Ahmet Takan, bugünkü yazısında Emin Şirin ile gerçekleştirdiği görüşmeyi aktardı.

Şirin, Takan'a yaptığı açıklamada sözde Ermeni soykırımı ile ilgili Abdullah Gül'e bir teklif sunduğunu söyledi. Şirin, Gül'ün söz konusu teklifini kabul etmediğini belirtti. İşte detaylar...

Ahmet Takan'ın yazısı şöyle:
"Emin Şirin’den dinlediklerimi aktarayım;
“Her Nisan ayı geldiğinde bu Ermeni meselesi Meclis’te büyük yankı bulurdu. Bu konuda büyük tecrübesi olan, devlet adamı vasfı çok kuvvetli özellikle Şükrü Elekdağ büyük gayret sarf eder ve Meclisin bir açıklama yapmasını temin ederdi. Ben, bu tepkisel faaliyetlerin elzem olduğunu düşünmekle beraber uzun vadede bir faydası olacağını düşünmüyordum. Zira, dünyadaki birçok ülke parlamentolarında sözde Ermeni soykırımını tanıyorlar hem de daha önemlisi okul kitaplarında bu hadiseyi soykırım olarak anlatıyorlardı. Böyle bir durumu durdurmanın yolu beyanat vermekten geçmiyordu. Bunu düşünerek ortaya bir teklif koydum ve bu teklifi o zamanın Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’e yazı ile ilettim.”

★★★

Çok değerli okurlar, şimdi, kemerlerinizi bağlayın ve koltuklarınıza çok sıkı tutunun… Emin Şirin bombayı patlatıyor;

“Buna göre, 3’de 1’i Türk hukukçu ve tarihçilerden, 3’de 1’i Ermeni hukukçu ve tarihçilerden, 3’de 1’i de iki tarafın mutabık kalacağı kişilerden müteşekkil bir tahkim heyeti kurulacaktı. Bu tahkim heyeti, dünyadaki askeri ve sivil bütün arşivlere ulaşabilecek ve kararları taraflar için bağlayıcı olacak. Bu heyet aşağıdaki dört sorunun cevabını arayacak;

1- 1915’te hakikaten ne oldu?.

2-Bu olanların hukuki isimlendirmesi ne olmalıydı?. Yani; (karşılıklı) bir soykırım mıydı, isyan bastırma hareketi miydi, insanlığa karşı bir suç muydu, savaş anında olan hadiseler miydi?

Bu hadiselerin hukuki adı neydi?

3- Bu olanlardan kimin ne kadar taksiratı vardı? Yani; Osmanlının, Ermenilerin, Rusların, Kürtlerin, İngilizlerin, Amerikalı misyonerlerin, İngilizlerin vb. ne kadar taksiratı vardı?..

Aynı bir trafik kazasındaki gibi herkesin taksiratının tespit etmek gerekirdi.

4- Bu dönemde ortada bile olmayan Türkiye Cumhuriyeti’nin bir sorumluluğu var mıydı?..”

Sözlerini tamamladıktan sonra Emin Şirin’e, Abdullah Gül’ün ne cevap verdiğini sordum. Şirin, “Kabul etmedi. Abdullah Gül, böyle bir heyetin tanzim edilmesinin zor olduğunu düşündüğü gerekçesiyle sıcak bakmadı” dedi.

★★★

Abdullah Gül’e yazılı teklifi ne amaçla verdiğini de açıklık getrdi Emin Şirin:

“Eğer ortaya çıkacak raporu, uluslararası kabul görecek ve bağlayıcı olacak böyle bir heyet teşekkül ettirilebilse ortaya çıkacak netice sözde soykırımı kabul eden parlamentoların kararlarını değiştirebilecek ve okul kitaplarını tarihi hakikatlere göre düzenleme imkanı olurdu.

Bu teklifim hâlâ geçerli. Karşılıklı beyanlar hiçbir şeyi değiştirmiyor. Ve Türkiye dünyanın gözünde özellikle bu okul kitaplarıyla yetişen dünyadaki nesillerin gözünde soykırım suçlusu olarak görülmeye devam ediyor. Bu durumu değiştirmek istiyorsak, cesaretle tarihi hakikatler ve hukuk zeminde durumu ortaya çıkaracak bir heyetin teşkilinde ısrarcı olmak lazım.”

emin şirin abdullah gül ahmet takan soykırım sözde soykırım