Elektrik ve doğalgaz faturalarında son karar!

TAKİP ET

Covid-19 ile mücadele kapsamında salgının yayılmasını engellemek ve sosyal izolasyonun en iyi şekilde sağlanması amacıyla sayaç okumalarına ilişkin yeni bir düzenleme yapıldı.

Alınan tedbirler kapsamında ekonomik olarak da olumsuz etkilenen vatandaş faturaların ertelenip ertelenmeyeceğini merak ediyordu. 
Elektrik ve doğalgaz faturalarının üç ay boyunca sayaç okuma yapılmadan, ortalama tüketim değerlerine göre hesaplanacağı bildirildi. 
 
Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) yaptığı açıklamada “Kıyasen Fatura Düzenlemesi sadece karantinaya alınan ve idari kararlarla sayaç okumalarının durdurulduğu yerleşim yerleri ile sayaç okuma yapan çalışanların sosyal mesafelerini koruyamayacağı durumlar için geçerli olacak ve yalnız bu durumlar için kıyasen fatura yöntemi izlenecektir.” dedi.
 
Fatura tutarı nasıl belirlenecek? 
EPDK’nın 3 ay süreyle elektrik ve doğalgaz faturaları için sayaç okuma yapılmayacak, faturalar ortalama tüketim değerleri üzerinden kesilecek' açıklamasına yurttaşlardan tepki yağdı. 
Sosyal izolasyon kapsamında dükkanlarını kapatmak zorunda kalanlar,işten çıkarılanlar ve ödeme alamayanlardan gelen tepkilerin ardından yeni bir açıklama daha geldi.
 
Yeni kararlardan bazıları şöyle: 

Yeni tip koronavirüsle mücadele kapsamında elektrik ve doğal gaz faturalarında kıyasen fatura düzenlemesi ülkemizin tamamında uygulanmayacaktır.

İdari kararlar nedeniyle faaliyetleri geçici süreyle durdurulan iş yerlerinde kıyasen fatura düzenlenmeyecektir. Hataen fatura düzenlenmesi durumunda yapılacak olan başvurular neticesinde gerekli düzeltmeler ivedilikle yapılacaktır.

Meskenler için ise tüketimin olmadığı şirketler tarafından tespit edilebilen öğrenci evi, karantina veya sağlık sebepleri ile boşaltılan evlerde tüketimin olmaması nedenleri ile zaten kıyasen bir fatura çıkartılması söz konusu olamaz, bu şekilde tüketimi olmayan ve kapalı olan yerlere fatura düzenlenmeyecektir. 

Kıyasen fatura düzenlemesi son 3 ayın değil önceki iki yılın aynı ay ortalamaları baz alınarak belirlenecektir. (Örneğin Mayıs ayı için düzenlenecek faturada 2018 ve 2019 yılı Mayıs aylarına ilişkin kullanım yerinin tüketim ortalaması kullanılacaktır.)

koronavirüs korona son durum korona korona haritası istanbul coronavirus sayaç fatura elektrik su