E-ticarette fiyat kaosu!

TAKİP ET

Dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını, birçok sektörde satışların ciddi oranda düşmesine neden oldu. Tıbbi ürün satışı yapan sektörler ise rekor seviyelerde satış gerçekleştirdi. İlk koronavirüs vakasının açıklandığı günden bu yana Türkiye'nin e-ticaret satış istatistiklerinde yaşanan değişim raporları ise şaşırttı.

EGEHAN ERKÜN / İSTANBUL 

E-ticaret yazılımı ve altyapı sağlayıcısı olarak bilinen ve 8 binden fazla e-ticaret sitesinin siparişlerini inceleyen İdeasoft şirketi, Türkiye’de koronavirüsün e-ticarete etkisi hakkında yaptığı araştırmaları kamuoyu ile paylaştı. Ocak ve Mart ayları kıyaslanarak hazırlanan verilerde, internet üzerinden satışı yapılan tıbbi malzemelerin satış adetindeki değişim talepleri ve birim fiyatındaki değişim talepleri mercek altına alındı.

E-TİCARETİN SATIŞ ŞAMPİYONU EL DEZENFEKTANI

10 Mart tarihinde ilk koronavirüs vakasının açıklandığı günden bu yana Türkiye’de tıbbi ürünlere rekor talep artışı yaşandı. İdeasoft’un açıkladığı verilere göre, korona günlerinde e-ticaretin satış şampiyonu adet değişim oranında %5413 artışla el dezenfektanı oldu.  Zirvede yer alan dezenfektan ürünlerini, %3.224 oranındaki artışla maske, %1.148 artışla kolonya, %512 artışla ateş ölçer ve %286 artışla eldiven çeşitlerinin izlediği gözlendi. Koronavirüsten bağışıklık sistemini güçlendirerek korunmak isteyenler ise vitamin ve takviyelere yönelirken, bu ürünlerin satış adedindeki değişimin de %177 olduğu belirtildi.


MASKE FİYATINDA %502 ORANINDA ARTIŞ

Koronavirüs salgını sebebiyle tıbbi ürünlere talebin artmasıyla birlikte, fahiş fiyatlarla satışa sunulan tıbbi malzemelerdeki fiyat artış oranı ise şoke etti. Birim fiyatındaki değişimleri de mercek altına alan İdeasoft şirketi, en çok fiyat artışının %502’lik rekor artış ile maske fiyatlarında gözlendiğini açıkladı.
Birim fiyatındaki değişimlerde, maskeyi, %139’luk artışla ateş ölçer, %64’lük artışla eldiven ve %55’lik artışla ıslak mendil ürünleri takip etti.


BAKANLIK GÖZ AÇTIRMIYOR

İlk vakanın açıklandığı günden bu yana vatandaşlar tarafından tıbbi malzeme ürünlerine yoğun talep gösteriliyor. Fırsatçılar ise salgında dahi fahiş fiyat uygulamaktan çekinmiyor. Ancak, Ticaret Bakanlığı’nın fahiş fiyat uygulamalarıyla alakalı yaptığı açıklama vatandaşı rahatlattı.  Bakanlık, vatandaşlardan HFA bildirim uygulaması üzerinden fahiş fiyatlarla ürün satışı yapan işletmecileri şikâyet etmesini talep etti. Vatandaşı bir nebze de rahatlatan açıklama sonrası, HFA bildirim uygulamasına nasıl ulaşılacağı merak konusu oldu. Fakat uygulamayı indirebilmenin de şikayet talebinde oluşturmabilmenin de oldukça basit olduğu öğrenildi.

Android ve İOS marketlerden kolaylıkla ulaşılabilen HFA bildirim uygulaması sayesinde Ticaret Bakanlığı,  kısa süre içinde şikayetleri değerlendirmeye alıyor ve fahiş fiyat uygulayan işletmeci hakkında gerekli işlemleri başlatıyor.

fahiş fiyatlar şikayet ideasoft veri veri gazeteciliği haber maske fiyatı el dezenfektanı ticaret bakanlığı hfa uygulaması