Dünyada her iki kişiden biri pandemi nedeniyle gelirini kaybetti

TAKİP ET

Pandemi, ekonomik anlamda küresel bir sarsıntıya yol açarken en çok düşük gelirli ülkelerdeki insanlar etkilendi. Araştırmalara göre, pandemi döneminde dünyadaki her iki kişiden biri gelir kaybı yaşadı.

KARACA BOZGEYİK / ANALİZ
Dünya Ekonomik Forumu (World Economic Forum)' nun yayınladığı verilere göre, korona virüs salgını nedeniyle her iki kişiden biri daha düşük gelir elde ediyor. Virüs, ekonomik olarak en çok düşük gelirli ülkelerdeki insanları etkiledi.

ABD merkezli araştırma şirketi GALLUP’un, 117 ülkede, 300 bin kişiyle yaptığı anket sonucunda; korona virüs pandemisinin ekonomide ve çalışma hayatında yarattığı olumsuzluklar yüzünden, işi olanların yarısının önceki dönemlere göre daha az kazandığı tespit edildi. Dünya çapında bu 1 milyar 700 bin yetişkinine tekabül ediyor.

Araştırmaya göre dünya çapında her iki kişiden biri, koronavirüs nedeniyle kazançlarının düştüğünü, işlerinde ya da işletmelerinde geçici olarak çalışmayı bırakmak zorunda kaldıklarını söyledi. Düşük gelirli ülkelerdeki insanlar, özellikle iş kayıplarından veya çalışma saatlerindeki kesintilerden daha fazla etkilendi.

Ankete katılan çalışanlardan Tayland’dakilerin yüzde 76’sı, Bolivya, Myanmar, Kenya, Uganda, Endonezya, Honduras ve Ekvador'da yüzde 70'inden fazlası, küresel sağlık krizi öncesine göre eve daha az kazanç götürdüklerini söyledi. Amerika Birleşik Devletleri'nde bu rakam yüzde 34'e, İsviçre’de ise yüzde 10’a düştü.

Hindistan, Zimbabwe, Filipinler, Kenya, Bangladeş, El Salvador dahil 57 ülkede, ankete katılanların yüzde 65'inden fazlası bir süre çalışmayı bıraktıklarını söyledi. İnsanların çalışmayı bıraktıklarını söyleme olasılıklarının en düşük olduğu ülkeler, ağırlıklı olarak gelişmiş, yüksek gelirli ülkeler oldu.

Ankete katılan her üç kişiden birinin pandemi nedeniyle işini veya işletmelerini kaybettiğini ve bunun küresel olarak bir milyardan fazla insana tekabül ettiği belirtildi.

KADINLAR EKONOMİK YÖNDEN DAHA ÇOK ETKİLENDİ
Korona virüsün neden olduğu ekonomik kriz, dünya çapında işçileri, özellikle perakende, turizm ve yemek hizmetleri gibi düşük ücretli sektörlerde daha fazla yer alan ve sağlık güvencesinden yoksun olarak çalışan kadınları vurdu.

İngiltere merkezli yardım kuruluşu OXFAM tarafından yapılan bir araştırmada ise, salgının dünyanın dört bir yanındaki kadınlara 800 milyar dolarlık gelir kaybına mâl olduğu kaydedildi.

pandemide küresel ekonomi pandemi ekonomiyi nasıl etkiledi virüs ekonomi