Dünya devi Amazon'un kurucusu ifadeye çağırıldı

TAKİP ET

İnternet alışveriş platformu Amazon.com'un kurucusu Jef Bezos, 'tekelcilik iddiaları' sebebiyle ABD Kongresi'nde ifadeye çağırıldı.

EuroNews'in haberine göre, dünyanın en büyük internet alışveriş sitesi Amazon.com'un yöneticisi Jeff Bezos, rakip firmaların verilerini erişerek, şirketinin piyasada tekel oluşturduğu iddiaları üzerine ABD Kongresi'nde ifadeye çağırıldı. Amazon.com yöneticileri ve Bezos’un ise bu iddiaları geçen seneden beri yalanladığı biliniyordu.



ABD Temsilciler Meclisi  Bezos'a cuma günü mektup gönderdi. Mektupta, Bezos’a ABD'li bazı siyasilerin Amazon.com'a karşı çok ciddi suçlamalar yönelttiği ve jüri komitesine konuyla ilgili açıklama yapması gerektiği belirtildi.

ABD Rekabet Alt Kurulu Başkanı David Ciciline Amazon’un iddialarla ilgili suç dosyasının kabarık olduğunu, raporlarda şirket çalışanlarının diğer firmaların verileri üzerinde korsan faaliyetlerde bulunduğu yönünde önemli bilgilerin yer aldığını ifade etti.

Ciciline, altı kurul üyesiyle birlikte Jef Bezos'u ifadeye çağırdıklarını belirterek, "Amazon.com'un ticari faaliyetlerini temize çıkarabilmesi için birçok fırsatı oldu. Ancak şirket yöneticileri bu konuda komite üyeleri ve halkı defalarca yanılttı. Büyük ve güçlü şirketler kanunun üzerinde değildir." ifadelerini kullandı.

ŞİRKET ÇALIŞANLARINDAN ÇELİŞKİLİ İFADELER
Amazon'un üst düzey yöneticilerinden Nate Sutton, daha önce komiteye başka bir şirketin verilerini asla kullanmadıklarını ifade etmişti.

Ancak adı açıklanmayan ve konu hakkında itirafta bulunan bir şirket çalışanı diğer şirketlerin veri kullanımını “standart işletme prosedürü” olarak nitelendirirken, başka bir Amazon çalışanı ise departmanın satışlarını artırmak için söz konusu yasağın her zaman uygulanmadığını söyledi.

WALL STREET JOURNAL'IN AMAZON RAPORU KONGRE'Yİ HAREKETE GEÇİRDİ
ABD Kongresi Wall Street Journal'da çıkan bir rapor doğrultusunda harekete geçmişti. Söz konusu raporda Amazon'un kendi markalı ürünlerini çıkarmadan önce büyük oranda rakip firmaların benzer ürünleriyle ilgili veriler topladığı ve bu sayede şirketin satışlarını artırdığı yazıyordu.

120 milyar doları aşkın servetiyle dünyanın en zengin iş insanı olan 56 yaşındaki Jeff Bezos'un sahibi olduğu Amazon.com, koronavirüs salgını süresince satışlarını artırmış ve 100 binden fazla çalışanı işe alacağını duyurmuştu.

ABD'de Amazon'a ait 14 büyük deponun 10'unda Covid-19 virüsüne rastlanmasına rağmen, sadece 4 deponun ticari faaliyetleri durdurulmuştu.
 
 
 

amazon amazon.com jef bezos abd haber