DSÖ'den 'Bağışıklık Pasaportu' tepkisi

TAKİP ET

Dünya Sağlık Örgütü, koronavirüse yakalanıp atlatanlarla ilgili kritik bir ikazda bulundu. 'Bağışıklık Pasaportu' ve benzeri uygulamaların riskli olduğunu belirten DSÖ, "İyileşenlerin yeniden hastalık geçirmeyeceğine dair henüz bir kanıt yok" açıklamasını yaptı.

Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan koronavirüs dünya çapında hızla can almaya devam ediyor. Can kaybında 200 bin sınırına ulaştı. Ülkeler salgını kontrol altına almak tedbir ve çalışmalarını sürdürüyor. Ekonomik olarak ayakta kalabilmek için de destek paketleri açıklayan ülkeler, çalışma hayatını salgın öncesindeki akışına döndürebilmek için araştırmalar yapıyor. Geçtiğimiz hafta ‘bağışıklık pasaportu’ uygulamasına başlayan Güney Amerika ülkesi Şili, Dünya Sağlık Örgütü’nü (DSÖ) alarma geçirdi. Virüse yakalandıktan sonra tedaviyle atlatan kişilerin, antrikor üreterek virüse karşı direnç kazandığı gerekçesiyle "bağışıklık pasaportu" verilen ülkede, iş gücüne yeniden katılım sağlanması hedefleniyor. DSÖ ise diğer ülkeler tarafından da uygulanması muhtemel bu formül için acil bir uyarı açıklaması yaptı. HATALI TESTLER YANILTIR
Koronavirüsü atlatan kişilerin ikinci kez hastalığa yakalanmayacağına dair henüz kesin kanıt olmadığı belirtilen DSÖ, “Bağışıklık pasaportu ya da ‘risksiz sertifikası’ gibi uygulamalar, standart kuralların dışına çıkılacağı için salgının yayılma hızını artırabilir. Hatalı testler insanları yanlış kategorilere ayırabilir. Enfekte hasta negatif, sağlıklı kişi pozitif çıkabilir. Bu durumda da şu ana kadar uygulanan salgını kontrol alma çabaları ciddi olarak etkilenir” denildi.

korona dünya sağlık dsö antrikor direnç