DSÖ'den Avrupa'ya eleştiri: Aşılama çok yavaş ilerliyor!

TAKİP ET

Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Direktörlüğü, Türkiye'nin içinde olduğu 53 Avrupa ülkesine uyarıda bulundu. Avrupa Direktörü Hans Kluge, aşılamanın çok yavaş ilerlediğini ve stoklarda bulunan her aşının kullanılması gerektiğini belirtti.

Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) Avrupa Direktörü Hans Kluge, kıtadaki aşılama kampanyalarının 'kabul edilemez derecede yavaş' olduğunu söyleyerek yeni varyantlar konusunda uyarıda bulundu. DSÖ Avrupa Direktörlüğü'nün sorumluluk alanında Türkiye dahil 53 ülke bulunurken, Kluge kıtadaki aşılama çalışmalarının hızlandırılması çağrısı yaptı.

Kluge yazılı açıklamasında, Avrupa ülkelerinde nüfusun sadece yüzde 10'unun ilk doz aşıyı yaptırdığını, iki doz aşı olanların oranının da yüzde 4'te kaldığını belirterek, "Aşılama kampanyaları kabul edilemez derece yavaş. Bu süreci, üretimi artırarak, aşılamanın önündeki engelleri azaltarak ve stoklardaki her bir doz aşıyı hemen kullanarak hızlandırmamız gerekiyor" dedi.

DSÖ yetkilisi, yeni varyantlar yayılırken aşılamada gecikme yalanmasının pandemiyi uzatma riski doğurduğunu belirterek, "Endişe verici varyantların yayılması devam ederken ve hastaneler üzerindeki baskı artarken, dini tatiller de artan bir hareketlilik yaratıyor. Aşılamayı hızlandırmak hayati önemde" ifadelerini kullandı.

Kluge, Avrupa'daki aşılama kampanyasının İngiltere ve ABD'dekinden daha yavaş ilerlediğini, bununla birlikte Avrupa'da yeni vakaların her yaş grubunda artarken 80 yaş üzerinde artmamasının aşının olumlu etkisinin kanıtı olduğunu belirtti.

DSÖ'nün Avrupa Acil Durum Koordinatörü Dorit Nitzan da, virüsün yayılma hızının düşürülmemesi halinde yeni varyantların ortaya çıkma ihtimalinin arttığını vurgulayarak tedbirlerin ciddiye alınması çağrısında bulundu.

dünya sağlık örgütü aşılama avrupa avrupa ülkeleri