DSÖ'den 5. varyant açıklaması: Mu varyantı ortaya çıktı, Mu varyantı nedir?

TAKİP ET

Dünya Sağlık Örgütü, yeni bir koronavirüsü varyantını yakından takip ettiklerini açıkladı. DSÖ yetkililerince mutasyona 'Mu varyantı' adını verilirken Mu varyantı, koronavirüsün 5. varyantı oldu. 

Dünya Sağlık Örgütü, haftalık bilgilendirme mektubunda koronavirüs salgınıyla ilgili yeni bilgileri ve verileri kamuoyuna sundu. DSÖ’nün açıklamasında “Mu Varyantı” adı verilen yeni bir koronavirüs varyantı tespit edildiği duyuruldu. 

DSÖ, açıklamasında “İlk olarak Ocak 2021’de Kolombiya’da tespit edilen ve farklı yerlerde de görülen Mu varyantı Güney Amerika’da ve Avrupa’da da büyük salgınlara sebep oldu. Mu varyantının küresel olarak yayılma hızı yavaş olsa da Kolombiya ve Ekvador’da yayılma hızı artıyor. Güney Amerika’daki Mu varyantanın hastalık oluşum incelemesi, Delta varyantının yayılmasıyla birlikte izlenecektir” ifadelerini kullandı. 

AŞILARA KARŞI DİRENÇLİ 
Yeni varyantın aşıya dayanıklı hale getirilen mutasyona uğramış varyant olduğunu belirten DSÖ, Mu varyantının bilimsel olarak B.1.621 olarak adlandırıldığını açıkladı.  DSÖ, yeni varyant için mevcut aşıların etkili olduğunu söylerken “Bu varyantın geçirdiği mutasyonlar virüsün aşılara daha dayanıklı hale getirebilir. Fakat Beta varyantında da olduğu gibi bu konuda daha fazla araştırma yapılması gerekiyor” şeklinde açıklama yaptı. 

Öte yandan resmi verilere göre Alfa varyantı 193 ülkede, Beta varyantı 141 ülkede, Gamma varyantı 91 ülkede ve Delta varyantı 170 ülkede tespit edildi. DSÖ’nün yakından takip etmeye başladığı Mu varyantının ise henüz kaç ülkeye tamamen yayıldığı bilinmiyor.

dsö varyant mu varyantı mutasyon koronavirüs korona