Dolandırıcılar iş başında

TAKİP ET

Koronavirüs tedbirleri kapsamında zorunlu olmadıkça evlerinden çıkmayan vatandaşlar, alışveriş tercihlerini internetten yana kullanıyor. İnternet aracılığıyla yapılan alışverişlerin birçok avantajı bulunuyor olsa da sanal ortamdaki internet korsanları her geçen gün yeni taktikler deneyerek vatandaşı dolandırmak için ellerinden geleni yapıyor. Son günlerde internet üzerinde vatandaşları bekleyen tehlikenin adı ise, 'Oltalama Taktiği'.

EGEHAN ERKÜN / HABER MERKEZİ

Dünyada birçok ülkenin kırmızı alarmla ciddi tedbirleri uygulamaya koymasına sebep olan koronavirüs  salgınının etkileri, Türkiye’de yaşayan vatandaşların da günlük ritüellerinin değişmesine sebep oluyor. Bilim Kurulu’nun tavsiyeleri kapsamında yeni tedbirlerin uygulamaya konulmasıyla birlikte günlük yaşantının yanı sıra vatandaşların alışveriş tercihlerinin de değiştiği öğrenildi.

İNTERNET ALIŞVERİŞİNE YOĞUN İLGİ

İnternet mağazalarının verilerine göre, gönüllü karantinaya uyarak evlerinden çıkmayan vatandaşlar, izole günlerinde alışveriş tercihlerini e-alışverişten yana kullanıyor. Öte yandan, vatandaşların son günlerde vakitlerini verimli geçirebilmek adına sağlık ve gıda sektörlerinin yanında, kitap, dergi, hobi, oyun, ev eşyaları gibi sektörleri de tercih ettiği öğrenildi. Açıklanan verilere göre, kitap sektöründe yüzde 30 artış yaşanırken, oyun ve hobi sektörlerinde yüzde 46 oranında artış yaşanarak rekor seviyelere ulaşıldı.

DOLANDIRICILAR KORONAYI FIRSAT BİLİYOR

Karantina günlerinde internet alışverişlerindeki yoğunluğu fırsat bilen dolandırıcılar ise alışveriş yapmak isteyen vatandaşları farklı yöntemlerle dolandırmanın peşine düştü. Sosyal hesaplar üzerinden alışveriş yapmak isteyen vatandaşları hedef alan dolandırıcıların son günlerde en çok başvurduğu yöntem ise oltalama (Phishing) taktiği.  

OLTALAMA TAKTİĞİ NEDİR?

Balık tutan bir kişinin oltasının ucuna yem takarak bir balığı yakalamasına benzetilen Oltalama taktiği, dolandırıcıların son günlerde en çok başvurduğu yöntemlerden biri olarak biliniyor. İlk olarak resmi bir banka kurumu veya bir alışveriş markasının yetkilisi olarak kendilerini tanıtan dolandırıcılar, promosyon linkleri ya da internet bankacılığı adresleri göndererek vatandaşı resmi olmayan sitelere yönlendiriyor. Kullandıkları kurum isimlerinin resmi siteleriyle birebir benzerlerini kullanan internet korsanları, ‘kart numarası, son kullanma tarihi, ve CVC kodu’ gibi kişisel bilgilerinin onaylanması gerektiğini talep ettikten sonra sahibinin uyuyabileceği öngörülen saatlerde işlemleri gerçekleştirerek kişinin ruhu duymadan kartı boşaltabiliyor.

OLTALAMA TAKTİĞİ NASIL ANLAŞILIR?

1992 yılında iki özel şirketin birleşmesiyle kurulan Slovakya merkezli güvenlik şirketi ESET, oltalama taktiğinin genellikle kendini ele veren hatalar barındırdığını açıklayarak, bu taktiğin nasıl tespit edileceğini maddeler halinde sıraladı:

    Eğer gelen mesaj kurumsal bir dilde yazılmamışsa muhtemelen şüphelenilmesi gereken bir durum söz konusudur. 

    Bu taktiğe başvuran dolandırıcılar genellikle kişisel bilgi talep eder ve çoğu çevrimiçi hizmetten kaçınırlar.

    Temel dilbilgisi kurallarını ihlal ederler. Yazım hataları içern ifadeler genellikle mesajın sahte olduğunu gösterir. (Ancak size ulaşan metin hatasız da olsa bu mesajın resmi kurumlar tarafından gönderildiği anlamına gelmez.)

    Beklenmeyen yazışmalar ve istenmeyen iletişim sıra dışıdır ve dolayısıyla şüphelidir.

    Oltalama taktiği, genellikle hızlı ve az dikkat gerektiren eylemi tetiklemeye çalışır. Bu nedenle genellikle aceleci davranırlar.

    Şüpheli alan adı da oltalama taktiğini öne çıkaran hatalardan birisidir. İletişim kurduğunuz kişinin sizi yönlendirdiği linkin resmi sitenin uzantısı olduğuna dikkat etmelisiniz.


RESMİ OLMAYAN KURUMLARI TERCİH ETMEYİN

İnternette binlerce satış mağazası hizmet vermeye devam ediyor. Ancak uzmanlar, her alışveriş sitesi ya da sosyal medya hesabına güvenilmeyeceğinin altını çizerek vatandaşları uyarıyor. Resmi olmayan website ve sosyal medya hesaplarından yapılan alışverişlerde hem sipariş edilen ürünün alıcıya ulaşmaması ihtimalinin, hem de kişisel verilerin ele geçirilme ihtimalinin oldukça yüksek olduğunu vurgulayan uzmanlar, alışveriş yapılmadan önce şu uyarılara dikkat edilmesi gerektiğinin altını çiziyor:

    Bağlantı güvenli olmalı.

    3D Secure ödeme seçeneği bulunan siteleri tercih edin.

    İmkanınız varsa kapıda ödeme yapın.

    Mesafeli satış sözleşmesi ve ön bilgilendirme formunu okuyun.

    Sitenin iletişim bilgilerini kontrol edin

    Ürünün garanti belgeleri, fiyat ve diğer detay bilgilerine dikkat edin

    Kargo teslimatında ürünü kontrol edin

    Fatura ve Ödeme Bilgilerinizi saklayın