Doğu Türkistan'da çıkan yangında aralarında çocuklarında olduğu 44 Türk hayatını kaybetti

TAKİP ET

Doğu Türkistan'da "Kapanma" adı altında Çin zulmü... 21 katlı binada yangın çıktı, yasaklardan dolayı insanlar ilk aşamada dışarı çıkamadı. İtfaiye uzaktan su sıktı. İnsanlar pencerelerden atladı. Aralarında çocukların da olduğu 44 Türk hayatını kaybetti.

Soykırımla beslenen Çin lideri Şi Cinping, “Sıfır Kovid” bahanesiyle birçok insanı evlere kilitleyerek ölüme terk etti.

YANGININ ORTASINDA KALDILAR

Yaklaşık 4 aydır evlerinde kilitli kalan Uygur Türkleri, açlıkla yaşam mücadelesi verirken bu kez dün gece ölümlere sebep olan yangının tam ortasında arasında kaldı.

Doğu Türkistan’ın başkenti Urumçi’de meydana gelen yangın, çok sayıda Uygur Türkü’nün ölümüne sebep oldu. 24 Kasım günü gece yarısı elektrikten kaynaklı meydana gelen yangında 21 katlı bir apartmanın beş katı yandı.

İTFAİYE ÇOK GEÇ GELDİ

4 saat süren yangına, itfaiye ekipleri çok geç müdahalede bulundu. Yangının kaynağına tazyik ulaştırmayan itfaiye ekibi, facianın önlenmesi için çaba sarf etmedi.

Çin medyası, vefat edenlerin sayısını 10 olarak basına servis etti. Ancak yerel kaynaklar 40’ın üzerinde can kaybının olduğu belirtiyor. Yangının kasıtlı ihmalkarlık ile önlenmemesi tepkilere neden oldu.

URUMÇİ’DE BİR AİLEDE YANARAK CAN VERDİ

Kırım Haber Ajansı'nda yer alan habere göre; kocası ve en büyük oğlu toplama kampında olan ailenin yüreği değil bu kez bedeni yandı. Yangının ortasında kalan anne ve 3 çocuğunun ölümü yürekleri dağladı. Yürekleri yakan yangında ilk belirlemelere göre bir aile yaşamını yitirdi.

Anne Kambernisa Abdurrahman (48) ve çocukları İmran (5), Şehide (8) ve Nehile (14) evlerine vurulan kilit yüzünden yanarak can verdi.

Çin’in acımasız ve sorumsuz tavırlarına ilişkin olarak Urumçi genelinde ayaklanma başladı.

Baskıcı ve zorba rejime karşı çıkan Uygur Türkleri, sokağa döküldü. Çin genelinde sözde “Sıfır Covid” politikası bahanesiyle evlerine hapsedilen insanların başlattığı protestolar, Doğu Türkistan Urumçi’de de devam ediyor.

YANGIN BÖYLE GÖRÜNTÜLENDİ

Söz konusu videoda Urumçi'de bir apartmanda çıkan yangın saniye saniye görüntülendi.

İtfaiyenin sıktığı suyun apartmana ulaşmaması dikkatlerden kaçmadı.

İŞTE YÜREK YAKAN O GÖRÜNTÜLER

 

urumçi dığu türkistan yangın çin zulüm