Doğalgaz sonrası elektriğe zam kaçınılmaz!

TAKİP ET

Doğalgaza gelen yüzde 49'luk zammın ardından elektrik için zam beklentisi oluştu. Elektrik Mühendisleri Odası Başkanı Bülent Pala, 'Doğalgaza yapılan zam kaçınılmaz olarak elektriğe yansır" diye konuştu.

BOTAŞ’ın sanayi ve santraller için doğalgaza yüzde 49’e kadar zam yapması tartışılmaya devam ediyor. Doğalgaz zammının ardından elektriğe zam endişesi doğdu. Elektrik Mühendisleri Odası Başkanı Bülent Pala doğalgaza yapılan zammın elektriğe de yansıyacağını söyledi.

Sözcü'ye konuşan Bülent Pala, Türkiye'de elektrik üretiminin yüzde 51'inin ithal girdilerden elde edildiğini belirterek, “Elektrik üretiminde 20 yıldır ithal kaynaklara olan bağımlılığımız sorgulanmalı. Türkiye'de elektrik üretiminin yüzde 80'i özel sektörün elinde. Doğalgaza yapılan zam nedeniyle devlet, özel sektörün taleplerine karşı savunmasız durumda” ifadelerini kullandı.

"ELEKTRİĞE ZAM KAÇINILMAZ"
Türkiye'de üretilen elektriğin yüzde 34'ünün doğalgaz dönüşüm santrallerinden karşılandığını belirten Pala, “Elektriğin yüzde 34'ü doğalgaz, yüzde 17'si ise ithal kömürden elde ediliyor. Doğalgaza yapılan zam kaçınılmaz olarak elektriğe yansır. Kamu elektriğe yapılacak olası bir zammı sübvanse etmeye çalışıyor. Beklentimiz de bu yönde. Son dönemde elektrik zaten yeteri kadar zam görmüştü. Dileğimiz bu zammı devletin sübvanse etmesi ve özellikle mesken tüketicilerine yansıtmaması. Özel sektörün de talepleri olacaktır. Endişeliyiz” ifadelerini kullandı.

elektrik zam doğalgaz sanayi üretim fatura tüketici ekonomi