Diyanet'ten "Metaverse ile hac ibadeti" açıklaması

TAKİP ET

Suudi Arabistan, Kabe'nin sanal ortamda gezilmesi için Metaverse girişimi başlatmıştı. Bu konu üzerine Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan açıklama geldi. Diyanet, "Metaverse ile Kabe'yi gezeceğiz ama ibadet söz konusu olamaz' dedi.

Suudi Arabistan'ın Kabe'deki Hacerülesved taşının sanal olarak ziyaret edilmesini sağlayacak Metaverse girişimi başlatması gündem olmuştu. Söz konusu girişimin ardından Hac ziyaretlerinin Metaverse evrenine taşınması tartışma konusu olmuştu.

Arabistan'ın girişiminin ardından Diyanet İşleri Başkanlığı Hac ve Umre Hizmetleri Genel Müdürü Remzi Bircan, Yeni Şafak'a açıklama yaptı. 

Metaverse hac’ diye bir şey olamayacağını belirten Bircan, "Suudi Arabistan Hac Bakanlığı’nın bize bildirmiş olduğu şekliyle haccımızı yapacağız. Bize oradan gelen bir yazı yok. Metaverse ile Kabe’yi gezeceğiz ama bir ibadet söz konusu olamaz. Mesela Arafat’ın belli bir sınırı var. Siz o sınırın dışına çıkamazsınız, toprağa ayağınızın değmesi lazım" dedi.

Bircan, “İstanbul’da bir arkeoloji müzesi nasıl 3D gözlüğü alınarak geziyorsak, Suudi Arabistan’da oradaki mekanların içine yapılan gezi program çalışmasıdır. Kabe’yi tanıtmak için yapılıyor. Mesela şurada Kabe var, Hacerü’l-esved şurada. Tamamen bilgilendirme. Hacca gidecek vatandaşlarımız oraya gittiğinde şaşırmasın diye 3D’li çalışmamız bulunuyor” ifadelerini kullandı.
 

diyanet metaverse hac hac ibadeti suudi arabistan