Diyanet Başkanı Ali Erbaş: Zekat vermemek haram yemektir!

TAKİP ET

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, 'Zekat Tanıtım Toplantısı'nda konuştu. Erbaş, "Zekatı vermemek kul hakkını ihlal etmektir, haram yemektir" dedi.

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Türkiye Diyanet Vakfı (TDV) tarafından düzenlenen "Zekat Tanıtım Toplantısı"nda açıklamalarda bulundu. 2021'de 112 milyon TL zekât bağışı yapıldığını söyleyen Erbaş, "Zekatı vermemek kul hakkını ihlal etmektir, haram yemektir" dedi.

İnsan ile Allah arasındaki iman bağının bir tezahürü olan ibadetlerin aynı zamanda inancın bireysel ve toplumsal hayata yansıması olduğunu, bu bağlamda zekat ibadetinin bu amaç ve işleviyle öne çıktığını ifade eden Erbaş, şu ifadeleri kullandı:

"Zekat, muhtacın, zenginin malındaki hakkıdır. Dolayısıyla zekatı vermemek kul hakkını ihlal etmektir, haram yemektir. Farz olan bir şeyi yerine getirmemek haram işlemek anlamına gelmektedir. O yüzden zekat vermemek fakirin hakkını yemek, dolayısıyla harama girmek demektir. Allah ve kul hakkı olması sebebiyle de son derece hassasiyet gerektiren ibadettir. Miktarından cinsine, verilecek yerlerden usulüne kadar her bir aşaması Kur’an ve sünnetle belirlenmiş olan bu ibadetin ifası, büyük bir titizlik ve şeffaflık gerektirmektedir."

Erbaş, Başkanlığın yasal görevinin "toplumu din konusunda aydınlatmak" olduğunu ve kendilerine bununla ilgili büyük görevler düştüğünü dile getirerek, "ibadet esasları ile ilgili işleri yürütmek" görevine istinaden Din Hizmetleri Genel Müdürlüğü bünyesinde Zekat Hizmetleri Daire Başkanlığı ihdas edildiğini hatırlattı.

Bu birimle, zekat verebilecek herkesin zekatını ibadet şuuruyla yerine getirmesini sağlamak, onlara rehberlik etmek ve emanetlerini ehline teslim etmenin zeminini hazırlamayı hedeflediklerini bildiren Erbaş, Başkanlık ve TDV'nin milletin emanet ettiği zekat, fitre, kurban, sadaka gibi bağışlarını büyük bir titizlikle, emanet bilinci, şeffaflık ilkesi ve güven duygusu içerisinde ihtiyaç sahiplerine ulaştırdığını vurguladı.

112 MİLYON LİRA
Erbaş,"2020'de 59 milyon olan zekat bağışımız, 2021'de 112 milyon liraya yükselmiştir." bilgisini verdi.

Vatandaşların, "www.zekathesapla.tdv.org" internet sayfasına girerek "Nakit ve Gayrimenkul", "Zirai Mahsul" gibi başlıklarda mal varlıklarındaki zekat miktarlarını hesaplayabileceklerini aktaran Erbaş, "www.bagis.tdv.org" sayfasından ve İOS ve Android uygulamalardan TDV zekat hesaplama modülünü telefonlarına indirerek zekatlarını hesaplayıp bağışta bulunulabileceğini hatırlattı.



 

zekat diyanet ali erbaş din ramazan zekat vermemek haram haram yemek