Diyanet 2022 yılı fitre miktarını açıkladı! Fitre ne kadar oldu? 2022 Ramazan ayı fitre kaç lira

TAKİP ET

2022 yılı fitre miktarı ile ilgili beklenen açıklama Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan geldi. Diyanet, bu yıl fitre miktarının 40 lira olduğunu duyurdu.

 

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, 2022 yılı Ramazan ayının başlangıcından 2023 yılı Ramazan ayının başlangıcına kadar olan süre için fitre miktarını 40 TL olarak belirlendiğini açıkladı.

2021 fitre miktarı 28 TL olarak açıklanmıştı. 2020 yılında 27 TL olarak açıklanan fitre miktarı 2019'da ise 23 TL'ydi. 

FİTRE NEDİR?
Ramazan orucunu tutup bayrama ulaşmanın bir şükrü olarak, Müslümanların belirli kişilere vermesi vacip olan sadakadır.

Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığında yer alan bilgilere göre, kişi, kendisinin ve küçük çocukların fitrelerini vermekle yükümlü. Fıtır sadakasının, vacip olma zamanı Ramazan Bayramı'nın birinci günü olmakla birlikte, bayramdan önce de verilebilir. Ayrıca, bayram gününde veya daha sonra da verilebilir.

FİTRE KİMLERE VERİLİR, KİMLERE VERİLMEZ?
Fitre ve oruç fidyesini vermek durumunda olan kimsenin bunlardan doğrudan ya da dolaylı olarak yararlanmaması esas. Aynı zamanda zekât için de aynı kural geçerli.

Kişi, annesine, babasına, büyükbabasına, büyükannesine, çocuklarına, torunlarına, eşine, zengine, babası zengin olan ergen olmamış çocuğa fıtır sadakası veremiyor. Fitreler, bir fakire de verilebilirken birkaç fakire de dağıtılabiliyor. Ancak bir kişiye verilen miktar bir fitreden az olmamalı.

Bunların dışındaki kardeş, teyze, dayı, amca, hala ve onların çocukları, gelin, damat, kayınpeder ve kayınvalide gibi akrabalar zengin değillerse kendilerine fitre verilebiliyor.

diyanet fitre fitre miktarı ramazan ayı ramazan fitre ne kadar