Deniz Baykal'dan "Erdoğan'ın önünü açtı" iddialarına cevap!

TAKİP ET

Eski CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, sessizliğini bozdu. Baykal, pazarlık yaparak Recep Tayyip Erdoğan'ın milletvekili olmasına izin verdiğine yönelik iddialar hakkında konuştu.

Eski CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Recep Tayyip Erdoğan’ın 2002’de milletvekili seçilme yeterliliğine sahip olmaması üzerine cezasının kaldırılmasında yardımcı olarak ‘Erdoğan’ın önünü açtı’ iddialarına yönelik açıklamalar yaptı.

Sözcü gazetesinden Saygı Öztürk’e konuşan Baykal, "Böyle demokrasi doğrultusunda atılan adımların arkasında bir ‘Al gülüm ver gülüm pazarlığı' yatıyor düşüncesi, bu yanlıştır. Ben hiçbir ilişkimde Sayın Erdoğan ile ne o karşılaşmalarımda öyle bir özel anlaşmayı yansıtacak hiçbir şeyi ne ben konuştum ne o konuştu" dedi.

Erdoğan'la 1 Mart tezkeresi için yaptığı görüşmede neler konuşulduğunu anlatan Baykal, "Bu konularda benim samimi olabileceğimi düşünemiyorlar. İlla ‘Pazarlık yaptı' diyorlar. Buluşma zaten 22 Şubat 2003'te, yani 1 Mart öncesi idi. Yani hakların iadesinden sonra yapılmış bir buluşmadır o. Haklarını vermişiz neyin pazarlığını yapacaksın?” ifadelerini kullandı.

“ERDOĞAN'IN YASAKLARININ KALDIRILMASINI BAZI İNSANLAR ANLAYAMIYOR"
Baykal, 2015’teki seçimden sonra Erdoğan ile yaptığı görüşme hakkında “Şunu anlaması lazım insanların: Biz hiçbir pazarlık yapmadan da ‘ya işte bak yeni fırsatlar doğuyor, kullan kardeşim bunu, yürü iktidara' havasına bütün tarihimiz boyunca direnmişizdir. Aynı şekilde Sayın Erdoğan'ın yasaklarının kaldırılmasını bazı insanlar anlayamıyor. Üstelik onlar da insan hakları, hukukun üstünlüğü, demokrasi söylemini ağızlarından düşürmeyen insanlar” şeklinde konuştu. 

Erdoğan ile pazarlık iddiasını yalanlayan Baykal konuşmasını “Daha sonra İstanbul'da Sayın Erdoğan'ın talebi üzerine bir araya geldiğimizde, siyasi yasağı zaten kaldırılmıştı. Sayın Erdoğan 1 Mart tezkeresi telaşı içerisindeydi. Aramızda şu konuşma geçti:
– Baykal: Tezkere kabul edilirse ülkemize kaç bin asker girecek?
– Erdoğan: 65 bin kişi.
– Ne zaman çıkacaklar?

– Ben de bilmiyorum. ABD ile iş birliği yapmazsak ambargo uygularlar, bizi sıkıştırırlar, ek mali kaynak kullanmamız, yaratmamız gerekir. Yardımcı olur musunuz?

– Elbette, bu kararın sorumluluğunu alırım ve bütün Türkiye'de bunun için çalışma yaparım. İstersen birlikte dolaşırım istersen ben tek başıma dolaşırım.

Bu konularda benim samimi olabileceğimi düşünemiyorlar. İlla ‘Pazarlık yaptı' diyorlar. Buluşma zaten 22 Şubat 2003'te, yani 1 Mart öncesi idi. Yani hakların iadesinden sonra yapılmış bir buluşmadır o. Haklarını vermişiz neyin pazarlığını yapacaksın?”  ifadeleri ile açıkladı. 

"KOALİSYONU YA MHP İLE YA DA CHP İLE KURUN. TÜRKİYE'NİN BUNA İHTİYACI VAR' DEDİM"
Seçimden sonra Erdoğan'ın talebi üzerine bir kez daha görüşmeye gittiğini bildiren Baykal, “Seçim sonuçlarını değerlendirmek için gittiğimde ‘Orada kim bilir ne konuştu ne yaptı. Gidilir mi' falan diye kıyameti kopardılar. Orada ‘Koalisyon hükümet kurulsun' dedim. ‘Koalisyonu ya MHP ile ya da CHP ile kurun. Türkiye'nin buna ihtiyacı var' dedim. Hepsi bundan ibarettir.

Bunu anlatmak lazım, bizim siyasi hayatımızın ‘Vardır bir pazarlık, bir çıkar, bir dümen olmuştur' anlayışı çok sağlıksız, çok yanlış, çok tehlikeli, aşılması gereken bir durum. Bazı insanlar gerçekten insan haklarına, hukukun üstünlüğüne, demokratik değerlere inanıyordurlar ve o doğrultuda adım atıyordurlar. Bunu içinize sindirin, anlayın kardeşim. Biz de onlardan birisiyiz işte” dedi.

deniz baykal erdoğan siyasi yasak chp akp