DEHB nedir? DEHB teşhisi avantajınız olabilir...

TAKİP ET

DEHB teşhisi konduğunda dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğunun yaratacağı sorunları herkes düşünür. Ama bu sizin için avantaj olabilir. Uzmanlara göre DEHB teşhisinin avantajları...

Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu (DEHB), hiperaktivite, dikkatsizlik ve dürtüsellik gibi özelliklerle karakterize edilir. İnsanlar genellikle bunun neden olabileceği zorlukları düşünüyor ama uzmanlara göre birçok DEHB özelliğinin faydalı olabileceğini de unutmamak gerekir.
DEHB'nin faydaları arasında yüksek enerji seviyeleri, yaratıcılık, aşırı odaklanma, dayanıklılık ve kendiliğindenlik yer alır. Bu güçlü yönleri geliştirmek DEHB'li insanlar için bir güçlenme ve gurur kaynağı olabilir. Bu özellikler aynı zamanda okulda, işte, ilişkilerde ve yaratıcı uğraşlarda başarılı olmalarına da yardımcı olabilir. Uzmanlara göre DEHB’nin faydaları…

DEHB TEŞHİSİNİN AVANTAJLARI

1. ENERJİ SEVİYELERİ YÜKSEKTİR

DEHB belirtisi olarak hiperaktivite gösteren kişilerin enerji düzeyleri yüksektir. Bu bazen huzursuzluk, kıpırdanma ve aşırı konuşma gibi belirtilerle ortaya çıkar. Ancak bu enerji, hedeflere ulaşmaya kanalize edildiğinde faydalı olabilir.

2. HİPERFOKUS

DEHB'si olan kişiler genellikle belirli bir göreve veya konuya yoğun bir şekilde odaklanmayı içeren aşırı odaklanma sorunu yaşarlar. Bu bazen yaşamın diğer alanlarına müdahale ettiğinde sorunlara neden olabilir, ancak aynı zamanda insanların konsantre olmasına, görevleri tamamlamasına ve bir konu hakkında çok şey öğrenmesine de yardımcı olabilir.

3. YARATACILIK

Bu duruma sahip insanlar dikkatsiz olabilir ve dikkatleri kolayca dağılabilirken, aynı zamanda farklı düşünürler olma eğilimindedirler. Sorunlar hakkında sabit kalıpları ve düşünme yollarını takip etmek yerine, yeni çözümleri tespit edebiliyor ve yenilikçi fikirler üretirler.

4. KENDİLİĞİNDELİK

Dürtüsellik DEHB'nin bir başka yaygın belirtisidir. Bazen düşünmeden hareket etmek, sabırsızlanmak ve başkalarının sözünü kesmekle karakterize edilse de olumlu yanları da olabilir. Bu semptomu yönetebilen ve onu etkili bir şekilde yönlendirebilen kişiler spontane, canlı ve yeni deneyimlere açık olurlar.

5. DAYANIKLILIK

DEHB ile yaşamak zorluklar ve engellerle birlikte gelir. Günlük zorluklar arasında işte veya okulda odaklanmayı sürdürmek, zaman yönetimi ve ertelemeyle başa çıkmak, sosyal ilişkileri etkileyebilecek semptomlarla baş etmek ve ilaç almayı hatırlamak yer alır. 
Bu zorluklarla yüzleşmek her zaman kolay değildir ancak güç ve dayanıklılık gerektirir. Dayanıklılık, sağlıksız başa çıkma mekanizmalarına güvenmeden stres ve zorluklarla başa çıkabilecek zihinsel güce sahip olmayı ifade eder.

DEHB TEŞHİSİ KONULAN ÜNLÜ KİŞİLER

Salvador Dali

Walt Disney

Bill Gates

Pablo Picasso

Pink

Stevie Wonder

Mozart

Thomas Edison

Steve Jobs

Leonardo DaVinci

Kaynak: SHRM, aykiri.com.tr

sağlık dehb dikkat bozukluğu