Çorlu Tren kazası nasıl olmuştu? Çorlu tren katliamının 3.yılında evladını kaybedenler yargılanıyor!

TAKİP ET

Çorlu Tren Katliamı üç yıl önce bugün yaşandı. Çorlu yakınlarında, rayların altındaki toprak menfezin kayması sonucu beş vagon devrilmiş, 340 kişi yaralanmış 25 kişi de hayatını kaybetmişti. İhmaller zinciri sonucu gerçekleşen katliamda asıl sorumlular yargılanmazken, yakınlarını kaybeden aileler yargılanmaya başladı!

İREM KARAGÖZ / AYKIRI

Tam üç yıl önce bugün; Edirne Uzunköprü’den İstanbul Halkalı’ya doğru gelen yolcu treni Çorlu Sarılar Mahallesi yakınlarında trenin raydan çıkması sonucu beş vagonun devrilmiş, 340 kişi yaralanmış 25 kişi de hayatını kaybetmişti.

Dönemin Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan, ilk olarak kazanın aşırı yağışlar nedeniyle menfez ile ray arasındaki toprağın boşalmasından kaynaklandığını belirtmişti. Kazaya ilişkin ilk soruşturmada, ikisi makinist toplam beş kişi ifadeye çağırılmıştı.  

TARTIŞMALI BİLİRKİŞİ RAPORU
Olayın ardından bilirkişi heyeti toplandı ve kazaya ilişkin 33 sayfalık raporu 8 Ekim 2018 tarihinde savcılığa sundu. Bilirkişi heyeti, İstanbul Üniversitesi'nden Prof. Dr. Bekir Sıddık Binboğa Yarman, İstanbul Gelişim Üniversitesi'nden Prof. Dr. Mustafa Karaşahin, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Araştırma Görevlisi Engin Bıçakçı, inşaat mühendisi Hakan Bozbulut ile serbest makine mühendisi Bedri Duman’dan oluşuyordu. Heyet, hazırladıkları raporda asli kusurlu olarak Demiryolu Bakım Müdürü Turgut Kurt, Yol Bakım Onarım Şefi Özkan Polat, Hat Bakım ve Onarım Memuru Celaleddin Çabuk ile Köprüler Şefi Çetin Yıldırım'ı buldu. Çorlu Cumhuriyet Başsavcılığı raporun ardından asli kusurlu olarak gösterilen dört kişi hakkında gözaltı kararı verdi. İfadeleri alınan dört şüpheli daha sonra  adli kontrol şartı ile serbest bırakılmıştı.

Bilirkişi raporunun ardından, kazada hayatını kaybedenlerin aileleri rapora tarafsız ve objektif olmaması sebebi ile itiraz etmişti. Bilirkişi heyetinde bulunan Mustafa Karaşahin Ulaştırma Bakanlığı Danışmanı, Bekir Sıddık Binboğa Yarman ise hattın sinyalizasyon işlerini yapan şirketlerin yönetim kurulu başkanı olarak görev yapmaktaydı.

ADALET NÖBETİ
Kazada yakınlarını kaybeden acılı aileler, savcılığın sadece dört kişi hakkında dava açmasına, asıl sorumluların yargılanmamalarına tepki göstermek amacı ile 19 Nisan 2019 tarihinde Çorlu Adliyesi önünde ‘’Adalet Nöbeti’’ başlattı.

DAVA 1 YIL SONRA BAŞLADI
Çorlu Tren Faciasından tam bir yıl sonra, 3 Temmuz 2019 tarihinde ilk duruşma Çorlu 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde gerçekleştirilmişti. Duruşma öncesinde ailelerin mahkeme salonuna alınmaması sonucu aileler ve polis arasında arbede yaşanmış, polis, aileleri ve avukatları darp etmişti. Davada dört TCDD görevlisi ‘’taksimle ölüme sebebiyet’’ suçundan yargılanıyordu. Ancak mahkeme heyeti ilk duruşmadan davadan çekilme kararı almış ve dosyayı Çorlu 2. Ağır Ceza Mahkemesi’ne göndermişti. 2. Ağır Ceza Mahkemesi ise heyetin davadan çekilme kararını reddetmişti.

İlk duruşmadan bugüne kadar Çorlu Tren Faciası için toplam 7 duruşma gerçekleştirildi. 7 duruşmadan geriye akıllardaki acı görüntüler kaldı.

BEN AĞLAYARAK BAKIYORUM ADAM BANA GÜLÜYOR
Görülen ilk duruşmada, Çorlu Tren Faciasında, çocuğunu, yeğenini ve iki kız kardeşini kaybeden Zeliha Bilgin’in “Ben ağlayarak bakıyorum adam bana gülüyor. Sanıklar bana gülüyor. Sen istediğin kadar kendini yırt, devlet beni koruyor diyorlar. Onlar baş köşeye oturdu biz dayakla girdik içeri…” sözleri akıllara kazınmıştı.

CUMHURBAŞKANIM TORUNUNU KUCAĞINA ALIP SEVEBİLİYORSUN
Çorlu’daki tren faciasında hayatını kaybeden Oğuz Arda Sel’in dedesi Mehmet Öz, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a ‘’ Cumhurbaşkanım, torununu kucağına alıp sevebiliyorsun. Benim torunum iki parçaydı, çuval gibi diktiler. Beni alın zindana atın. Çekin şu pis ellerinizi adaletin üzerinden’’ sözleri ile seslenmişti.

OĞLUM ÖLDÜ OĞLUM
TCDD İşletmesi Genel Müdürü İsa Apaydın’ın Oğuz Arda Sel’in annesi Mısra Öz’ü Twitter üzerinden engellemesi sonucu Mısra Öz Apaydın’a “Beni engellemek, yazdıklarımı görmemek bu faciayı önlemiyor. Gerçekler ortada 25 kişi öldü. Oğlum öldü oğlum!” ifadeleri ile tepki göstermişti.

KAZAYI ARAŞTIRAN GAZETECİYE TAZMİNAT DAVASI
Çorlu Tren Faciasını başından beri yakından takip ederek yapılan ihmalkarsızlıkları yazan gazeteci Mustafa Hoş’a ‘’Yargı otoritesini bilinçli bir şekilde hedef almak’’ suçlaması ile tazminat davası açılmıştı. Yargılamar sonucunda Hoş'a yaklaşık 50 bin TL'lik tazminat cezası verilmişti.

ÇORLU TREN KAZASI ARAŞTIRILSIN ÖNERGESİ REDDEDİLDİ
Yaşanan faciaya ilişkin Cumhuriyet Halk Partisi’nin Meclis Genel Kurulu’nda verdiği ‘’Çorlu tren kazası araştırılsın’’ önergesi AKP VE MHP oyları ile reddedilmişti.

EK BİLİRKİŞİ RAPORU
Davanın 16 Mart 2021 tarihinde görülen 7. Duruşmasında, Prof. Dr. Hüseyin Yıldırım, Doç. Dr. Hüseyin Onur Tezcan, Dr. Öğretim Üyesi İbrahim Kocabaş, Dr. Öğretim Üyesi İlker Üstoğlu, araştırma görevlileri Dr. Haluk Yılmaz ve Dr. Mehmet Ufuk Turan tarafından hazırlanan ek raporda, ‘’ Kaza mahallindeki menfezlerin ve boru geçişlerin kapasiteleri, havza debileri için yetersizdir. Ayrıca boru geçişlerin girişleri toprak altında kaldığından çalışmadıkları tespit edilmiştir. Kaza güzergahı üzerinde demiryolu hidrolik sanat yapıları ve akarsu yatak düzenlemeleri, kaza sonrası düzenlemeler dahil günümüz mühendislik hizmetine uygun değildir’’ görüşlerine yer verilmiş, dava 7 Eylül tarihine ertelenmişti. 

OĞLUNU KAYBEDEN MISRA ÖZ’E DEFALARCA SORUŞTURMA AÇILDI
Tren faciasında oğlunu kaybeden Mısra Öz’e mahkeme heyetine hakaret ettiği gerekçesi ile, Çorlu tren faciasının 3. Yıl dönümüne bir hafta kala yeniden soruşturma açılmış, Mısra Öz bu haberi Twitter hesabından ‘’Çorlu’nun 3. Yıl dönümüne bir hafta kala, bugün karakoldan aranıp ifade vermeye çağırıldım. Üç yıldır bir kişiyi dahi tutuklamayan, gerçek sorumluları yargı önüne getiremeyen heyete sevgi sözleri söyleyip bağrıma mı basmalıyım? Evladım öldü benim be!” sözleri ile duyurmuştu.

AİLELER KAYBETTİKLERİ YAKINLARINI FACİANIN ÜÇÜNCÜ YILINDA ANIYOR
8 Temmuz 2018 yılında yaşanan Çorlu Tren Faciasının 3. Yılı olan bugün yakınlarını kaybeden aileler Çorlu Sarılar Mahallesi’nde sevdiklerini anacak.

Koronavirüsü atlatan Mısra Öz: Oğlumu hep yanımda hissettim


 

çorlu tren kazası çorlu tren katliamı çorlu kazası ne zaman çorlu mısra sel