Çin, Doğu Türkistan'ı nasıl işgal etti? Doğu Türkistan'ın tarihi

TAKİP ET

Doğu Türkistan Sürgün Hükümeti, Çin'in Doğu Türkistan'ı yasadışı işgalinin 72. yıl dönümü nedeniyle açıklama yaptı. Hükümet, devletleri Çin'e karşı Doğu Türkistan'a yardım etmeye çağırdı.

Çin'in Doğu Türkistan'ı yasadışı işgalinin 72. yıl dönümü nedeniyle 'Doğu Türkistan Sürgün Hükümeti Yürütme Konseyi' tarafından açıklama yapıldı. Hükümet tarafından yayınlanan açıklamada "Doğu Türkistan ve halkı, Çin'in Doğu Türkistan'ı işgalini “kurtuluş” olarak kabul etmiyor ve asla kabul etmeyecek ve Doğu Türkistan Çin yönetimine asla boyun eğmeyecek" denildi.

'Doğu Türkistan Sürgün Hükümeti, "Dünya çapındaki devletleri, Çin'in Doğu Türkistan'daki yasadışı askeri işgalini resmen tanımaya ve Doğu Türkistan'ın ulusal egemenliğini yeniden kurmak ve toprak bütünlüğünü korumak için diplomatik, yasal, siyasi ve mevcut tüm diğer yollarla Doğu Türkistan'a yardım etmeye çağırıyoruz" dedi.

Yapılan açıklamanın tamamı şu şekilde:
"Yetmiş iki yıl önce bugün Çin Halk Cumhuriyeti, Doğu Türkistan'ın Kumul'u işgal ettiğinde, uluslararası hukuku, modern ülkelerin birbirleriyle olan ilişki normlarını ve batı komşusu Doğu Türkistan'ın egemenliğini ve toprak bütünlüğünü ihlal etti.

13 Ekim 1949'da, Çin Halk Kurtuluş Ordusu'nun (HKO) Birinci Sahra Ordusu komutanı General Peng Dehuai'nin talimatıyla General Wang Zhen komutasındaki İkinci ve Altıncı Kolordusu Gansu'dan Doğu Türkistan'ın Kumul bölgesine gird ve Doğu Türkistan'ı işgal etmeye başladı.

Ortaya çıkan gizli iletişimler, 12 Ekim 1949'da Mao Zedong'un bir telgraf [şifreli telgraf no. 58986] Sovyetler Birliği lideri Joseph Stalin'e Çin'in Doğu Türkistan'ı işgaline yardım etmek için yakıt, uçak ve personel talep etti.

Stalin, 14 Ekim 1949'da bir telgrafla [şifreli telgraf no. 4159] bir HKO Tümeninin Doğu Türkistan'ın Urumçi' şehrine hava yoluyla taşınmasına yardım etmeyi kabul ederken, aynı zamanda diğer HKO birliklerinin Lanzhou'dan Kumul'a nakledilmesi için yakıt ve malzeme temin etmeyi kabul etti.

22 Aralık 1949'da Çin Halk Cumhuriyeti, Halk Kurtuluş Ordusu'nu kullanarak, bağımsız Doğu Türkistan Cumhuriyeti'ni zorla devirerek, Doğu Türkistan'ın ÇHC tarafından bugüne devam eden askeri işgaline yol açtı.

1 Ekim 1949'da kurulan Çin Halk Cumhuriyeti'nin 13 Ekim 1949'da Doğu Türkistan'ı işgali, bugün de devam eden uzun süreli sömürge, işgal ve soykırımın başlangıcı oldu.

Çin Halk Cumhuriyeti utanmadan Doğu Türkistan'ın işgalini "barışçıl kurtuluş" olarak nitelendiriyor. Ancak tarihi kayıtlar, Çin'in Doğu Türkistan işgalini barışçıl olmadığını göstermektedir. Çin Halk Cumhuriyeti, Doğu Türkistan halkının şiddetli direnişiyle karşılaştı.

Urumçi Radyosu'nun (bugünkü "Sincan Radyo ve Televizyon İstasyonu") 1 Ocak 1952'de yaptığı bir yayına göre, Doğu Türkistan'da toplam 120.000 'Çin'in düşmanı' 'ortadan kaldırılmıştı'. Mart 1954'te Urumçi Radyosu'ndan bir başka rapor, Doğu Türkistan'da yaklaşık 30.000 'yerel karşı-devrimci isyancının' ortadan kaldırıldığını ve işgalin ilk birkaç yılında Çinli işgalciler tarafından toplam en az 150.000 Doğu Türkistanlı'nın öldürüldüğünü belirtti.

"SOYKIRIMA RAĞMEN DOĞU TÜRKİSTAN HALKI ÇİN'E KARŞI DİRENİYOR"
Vahşi bir sömürgeleştirme ve soykırım kampanyasıyla karşı karşıya kalmasına rağmen, Doğu Türkistan ve halkı, Çin-Doğu Türkistan ihtilafının başlangıcından beri olduğu gibi, Çin'in Doğu Türkistan'ı işgaline amansızca direnmeye devam ediyor.

Bu kasvetli yıldönümünde, basit bir gerçeği tekrar teyit ediyoruz: Doğu Türkistan, Çin Halk Cumhuriyeti tarafından işgal edilen bağımsız bir ülkedir; sözde "Sincan (Yeni Bölge)" değildir.

Uluslararası Kızılhaç Komitesi'ne göre, uluslararası işgal hukukunun uygulanabilirliği için, bir işgalin Güvenlik Konseyi'nden onay almış olması, amacının ne olduğu ya da gerçekten bir "istila", "kurtuluş," "yönetim" veya "işgal"olarak adlandırılmasının hiçbir önemi yoktur.

Uluslararası toplumu, özellikle de sömürgeleştirme, işgal, soykırım ve diğer ihlallerinin kurbanı olmuş ulusları, Doğu Türkistan ve halkıyla dayanışma içinde olmaya çağırıyoruz.

"DEVLETLERİ DOĞU TÜRKİSTAN'A YARDIM ETMEYE ÇAĞIRIYORUZ"
Dünya çapındaki devletleri, Çin'in Doğu Türkistan'daki yasadışı askeri işgalini resmen tanımaya ve Doğu Türkistan'ın ulusal egemenliğini yeniden kurmak ve toprak bütünlüğünü korumak için diplomatik, yasal, siyasi ve mevcut tüm diğer yollarla Doğu Türkistan'a yardım etmeye çağırıyoruz.

Doğu Türkistan ve halkı, Çin'in Doğu Türkistan'ı işgalini "kurtuluş" olarak kabul etmiyor ve asla kabul etmeyecek ve Doğu Türkistan da Çin yönetimine boyun eğmeyecek. Çin'in Doğu Türkistan'da uzun süredir devam eden sömürgeleştirme,, soykırım ve işgal kampanyasına direnmeye ve bağımsızlığımızı geri kazanmak için aktif bir şekilde savaşmaya devam edeceğiz.

Doğu Türkistan Sürgün Hükümeti, Çin İmparatorluğu'nun sonunun yakın olduğuna kesin olarak inanıyor. Sovyet İmparatorluğu gibi, şeytani Çin İmparatorluğu da düşecek ve Doğu Türkistan barışçıl, demokratik ve müreffeh bir Cumhuriyet olarak haklı bağımsızlığını yeniden kazanacak ve insanlığın daha büyük iyiliğine katkıda bulunacaktır."
 

çin doğu türkistan uygur türkü işgal