Çin'den dünyayı tedirgin eden görüntüler gelmeye devam ediyor

TAKİP ET

Çin'den dünyayı tedirgin eden görüntüler gelmeye devam ediyor. Ülkenin en uzun kıyı şeridine sahip olan Guangdong eyaleti tam kapanmaya girdi. Çinliler yeniden kapanmaya böyle isyan ediyor.

Çin’de son günlerde artan Corona virüs vakalarının ardından devam eden kapanmalar protestolara neden oldu.

Doğu Türkistan'ın Urimçi kentinde halk sokağa çıkarak eylem yaptı ve “kapanmaları bitirin” sloganları attı.

3 AYDIR DEVAM EDİYOR

Ülkede nadir olarak rastlanan sokak gösterilerinin Urumçi’de yoğunlaştığı belirtiliyor.

Yaklaşık 4 milyon kişinin yaşadığı Urumçi’de, hemen hemen yüz gündür COVID-19 salgını kaynaklı kapanmalar devam ediyor.

Şehirde son iki günde toplam 200 civarında vaka görüldü.

Müslüman katliamı

Doğu Türkistan'ın Urumçi kentinde   kapanma karşıtı protestolar sırasında Doğu Türkistanlıların bulunduğu yüksek katlı bir binada yangın çıktı. Yetkililer yangın nedeniyle 10 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı.

Kapanma nedeniyle binada bulunun kişilerin gereken süratle dışarıya çıkamadıkları bu sebeple de can kayıplarının olduğu iddia edildi.

Yetkililerse kapanma nedeniyle binanın kilitli olduğu ve içeridekilerin kaçamadıkları iddialarını reddederken olayla ilgili soruşturma başlatacaklarını açıkladı.

Doğu Türkistan özellikle Çin yönetiminin bölgedeki Uygur Türklerine yönelik ayrımcı ve şiddet içeren uygulamaları nedeniyle kamuoyu tarafından bilinen bir bölge.

TEPKİLER ARTIYOR

Dünyanın en büyük ekonomisi Çin’de yönetim sıfır COVID-19 poiltikası nedeniyle kapanmalara devam ediyor. Bu durum ülkede birçok noktada eleştirilere neden oluyor.

Çin’de son bir haftada bir günde 34 bin 909 vakayla salgının başından buy ana bir günde görülen vaka sayısında rekor kırıldı. Her ne kadar bu sayı çok olmasa da sıfır vaka politikası uygulayan Çin’in bazı önlemleri sıkılaştırmasına neden oluyor.

Ülkenin en büyük şehirlerinden biri olan Şangay’da da önlemler sıkılaştırıldı. Özellikle COVID-19 testiyle ilgili uygulamaların daha sıkılaştırıldığı belirtiliyor. Alınan önlemler nedeniyle bazı park ve mesire alanlarına girişler de yeniden yasaklandı.

Sosyal medyaya yansıyan bazı görüntülerde vatandaşların görevli personellerle tartıştığı ve tepki gösterdikleri görüldü.

İŞTE O GÖRÜNTÜLER

 

çin doğu türkistan uygur türkü