Çin'den de Kazakistan hakkında açıklama geldi: Eylemcileri hedef aldı, iktidara destek verdi

TAKİP ET

Doğu Türkistan'a uyguladığı soykırım nedeniyle dünyada tepki çeken Çin, Kazakistan'daki olaylar hakkında açıklama yaptı. Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev'e destek verdiğini söyledi. Jinping, 'Dış güçlerin Kazakistan'da kaos çıkarmasına karşıyız' dedi.

Kazakistan'da enerji zamlarının ardından Pazar günü başlayan protestolar adeta iç savaşa dönüştü. Şiddet ve kaosun arttığı ülkede onlarca kişi öldü, binlerce kişi gözaltına alındı.

Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, Kolektif Güvenlik Antlaşması Örgütü'ne çağrıda bulundu ve Kazakistan'a Rus askerleri girdi. Tokayev'in orduya "Uyarmadan vurun" emri vermesinin ardından ülkede birçok noktada protestolar kontrol altına alındı. Ülkenin en büyük şehri olan Almatı'da ise olaylar kontrol altına alınmak üzere.

Yaşanan tarihi gelişmelerin ardından Çin'den de olaylar hakkında açıklama geldi. Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev'in yayında olduklarını belirterek eylemcileri hedef aldı.

"DIŞ GÜÇLERİN KAOS ÇIKARMASINA KARŞIYIZ"
Tokayev'i öven Jinping, “Kritik zamanlarda güçlü eylemleri kararlılıkla uygulayarak ve gerginliği azaltarak devlet adamı olma sorumluluğunu ortaya koydunuz” dedi.

Ayrıca Jinping, “Çin, herhangi bir gücün Kazakistan’ın istikrarını zedelemesine, güvenliğini tehlikeye atmasına, Kazakistan halkının huzurlu yaşamına zarar vermesine, dış güçlerin ülkede kaos oluşturmasına ve renkli devrimleri kışkırtmasına kati surette karşıdır” ifadelerini kullandı.

Altay Tokat yazdı: Kazakistan'da neler oluyor? Tarihi tatbikatta TSK kendisine nasıl hayran bırakmıştı

Kazakistan'ın ilk Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev ülkeden ayrıldı!

Kazakistan'da son durum, gerilim sürüyor: Uyarı yapılmadan vurun emri verildi!

çin kazakistan tokayev eylem protesto almatı xi jinping