Çin'de ev krizi: Boş ev sayısı 90 milyonu aştı!

TAKİP ET

Kalkınma modeliyle küresel güç olma hedefinde olan Çin'in mülke dayalı büyüme modeli ters tepti. Çin'de; Türkiye, Almanya ve İtalya gibi yüksek nüfuslu ülkelere yetecek kadar satılmayı bekleyen konut var. 

Çin’deki en büyük ikinci gayrimenkul devi Evergrande’nin iflas etmek üzere olması Çin piyasasını sarstı. Ülkede yaşanan gayrimenkul krizinde 90 milyondan fazla insanı barındıracak kadar boş mülkün olduğu belirtildi. 

NTV'nin haberine göre şirketin ikinci en büyük hissedarı olan Chinese Estates Holdings, Evergrande Group'taki hisselerinin bir bölümünü sattığını ve holdingden tamamen çıkmayı planladığını bildirdi.

Uzmanlar Evergrande krizini oluşabilecek sorunların ilk yansıması olarak görüyor. Financial Times’ta yer alan habere göre ülkenin gayri safi yurt içi hasılasının yaklaşık yüzde 29’unu gayrimenkul sektörü oluşturuyor.

KONUT AÇIĞI BİRÇOK ÜLKENİN NÜFUSUNU GEÇTİ 
Son birkaç yıldır aşırı arzın ciddi bir sorun haline geldiği ülkede 90 milyondan fazla insanı barındıracak boş mülk bulunuyor. Bu veriler değerlendirildiğinde bu sayı Türkiye, Fransa, Almanya, İtalya ve Birleşik Krallık'ın tüm nüfusuna yetecek kadar boş daire olduğunu ortaya koyuyor.

Kumming şehrinde 2013 yılından beri borçlar nedeniyle inşaatı bitirilemeyen Sunshine City II adlı bir kompleks bir dakikadan kısa bir sürede 85 bin kontrollü patlamayla yıkıldı.

Yıkımdan sonra Kunming Daily gazetesinde yayınlanan bir makalede, "Yaklaşık 10 yıldır devam eden bu kentsel yara, sonunda restorasyona yönelik önemli bir adım attı" denildi.

çin türkiye nüfus gayrimenkul ev mülk boş ev