CHP'den Suriye ve Irak tezkeresiyle ilgili 14 soru

TAKİP ET

Irak ve Suriye tezkeresine ''Hayır" oyu vereceğini açıklayan CHP, tezkere ile ilgili iktidara 14 soru yöneltti.

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, CHP'nin Suriye ve Irak tezkeresine hayır diyeceğini açıklamıştı. Özel'in açıklamasının ardından CHP'den tezkereye yönelik 14 soru yöneltildi. İşte tüm detaylar...

CHP'DEN 14 SORU
CHP Grubu tarafından tezkereye yönelik 14 soru soruldu:
"1- Suriye’ye asker göndermek için ilk izin tezkeresini çıkardığımız 2014 yılında Suriye politikası neydi, bugünkü tezkere için yürütülen Suriye politikası nedir?

2- Süreç içindeki tüm tezkereler bir yıl için çıkartılırken, bu son tezkere neden 2023 sonuna kadar uzanan 2 yılı kapsıyor?

3- Son tezkerelerde yer alan Fırat’ın doğusu vurgusuna ne oldu?

4- Barış Harekatı’nın ana hedefini oluşturan; Fırat’ın doğusunda "145 kilometre uzunlukta 30 kilometre derinlikte güvenli bölge”ye ne oldu?

5- Bizzat Milli Savunma Bakanı açıklamıştı; “güvenli bölge için mutabakat sağlanmıştı, Suriyeli mülteciler, bölgeye yerleştirilecekti”. Üzerinden 2 yıl geçti, güvenli bölgeye, Suriyeli mültecilerin taşınması projesine ne oldu?

6- Tezkerede atıf yapılan Astana sürecinde verdiğimiz taahhütlere ne oldu? İdlip’teki terör unsurlarını ayrıştırıp, temizleyebildik mi?

7- Astana sürecine dayanarak İdlib çevresinde kurduğumuz 12 gözlem kulesinin akıbeti ne oldu?

8- Gözlem kulelerinin kaç tanesini, hangi gerekçeyle boşalttık? TSK kontrolünde bulunduğu söylenen 5 gözlem kulesinin güvenliği nasıl sağlanıyor? Bu gözlem kuleleri için politikamız nedir?

9- Büyük önem atfettiğiniz M4-M5 otoyollarının güvenliği ne oldu? Askerlerimiz Rus askerleriyle birlikte devriye yapıyor mu?

10- Suriye’de 33 askerimizi şehit eden Rusya’ya nasıl bir karşılık verildi?

11- Son dönemde Suriye’de şehit edilen askerlerimizin kimler ve hangi odaklar tarafından katledildiği neden açıklanmıyor?

12- Suriye’de askerlerimizin yakılarak öldürülmesi talimatı veren IŞİD militanı Türkiye’de neden serbest bırakıldı?

13- IŞİD sadece Suriye’de mi hedef?

14- Tüm bu yaşananlar sonrasında; Suriye’den Türkiye’ye yönelik olası yeni göç dalgasına karşı sınırlarımızı nasıl koruyacağız? Hangi tedbirleri uygulayacağız? Bir planınız var mı?"

PARTİLERİN TUTUMU
AKP, MHP ve İYİ Parti, tezkereye "Evet" oyu verecek. HDP de tezkereye "Hayır" oyu verecek. İYİ Parti lideri Meral Akşener, tezkere için “Eleştirilerimiz baki kalmak kaydıyla ‘Evet’ oyu vereceğiz” ifadesini kullanmıştı. 

TEZKERE OYLAMASI BUGÜN
Irak ve Suriye'ye sınır ötesi operasyon konusunda Cumhurbaşkanına verilen yetkinin iki yıl daha uzatılmasını öngören Cumhurbaşkanlığı tezkeresi, TBMM Başkanlığı'na sunuldu. Tezkereler bugün Meclis Genel Kurulu'nda oylanacak. 

KEMAL KILIÇDAROĞLU NE DEMİŞTİ?
"Erdoğan ben bilirim ben yaparım diyor aksini söyleyeni de düşman ilan ediyor. Gönül isterdi ki gruplara bilgi verirsin tezkere geldi. Bürokratlar gitsinler grup başkanvekillerinin veya partilerin genel başkanlarını ziyaret edip “Efendim biz bu tezkereye şu şu şu şu gerekçelerle geçiriyoruz dolayısıyla burada bizim milli çıkarlarımız var” deselerdi.

İktidarın eskiden gelen başka önemli özelliği daha var, biz torba kanuna alıştık, 20 kanun bir seferde çıkarıyorlar, bir kanun diyorlar 20 kanunu çıkarıyorlar, hakim de bilmiyor hangi kanun hangi maddesi değişti avukatta bilmiyor. Olay önüne gelince birisi çıkarıp gösterince o zaman fark ediyor.

TORBA TEZKERE DÖNEMİ BAŞLADI
Ama şimdi torba tezkere dönem başladı her şeyi koymuşlar bir tezkerenin içine, gelin buna evet deyin. Niye kardeşim hangi gerekçeyle kardeşim. biz senin her dediğinin altına gidip mühür mü basacağız. Sen bir bak bakalım kardeşim ya gel otur bir bilgi ver nedir ne değildir diye bile bize bir anlat bunları anlatmıyorsun.

Değerli arkadaşlar tezkereler gelirdin terörle mücadele konusunda altı ayda bir. bilgi verilir vs. falan arkasından da yeni bir tezkere gelir veya olay biter şimdi iki yıl niçin iki yıl bilen var mı? Bu işle ilgilenenler de bilmiyorlar gazeteciler de bilmiyorlar akademik dünyada bilmiyor neden iki yıl? Niye iki yıl ben iki yıl getiriyorum sen de oy vermek zorundasın niye kardeşim herkesin papağan gibi görme alışkanlığı var.

DAVULLA ZURNAYLA GÖNDERECEĞİZ
Onu başkaları yapabilir ama biz Cumhuriyet Halk Partisiyiz. biz bu milletin bu ülkenin menfaatini ve çıkarlarını düşündüm senin her dediğine evet iyi deseydi o zaman ayrı parti niye kuruyoruz biz MHP söyleyebilir, senin her dediğine evet diyebilir ama biz ayrı partiyiz. Biz iki yıl içinde bütün Suriyeli kardeşlerimizi kendi ülkelerine göndereceğiz diyoruz, davulla zurna ile göndereceğiz diyoruz, huzur içinde göndereceğiz diyoruz.

DAHA FAZLA MÜLTECİ İSTEMİYORUZ
Kavga olmayacak barış olacak diyoruz. Suriye'de savaş değil Suriyeli barışacağız. Büyükelçilikleri açacağız kardeşim. Daha fazla mülteci istemiyoruz. Bunu öngören bütün düzenlemelere karşıyız. Hiçbir askerimizin polisimizin Suriye'de şehit olmasını istemiyoruz. Suriye'de askerimiz ve polisimiz gitti mücadele ediyor, ne mücadelesi kardeşim, barış varken neden kavga?

KOMUTANLARI DA BİLAL ERDOĞAN OLSUN
Suriye’yle savaş değil, barışacağız. Büyükelçilikleri karşılıklı açacağız. Suriye’de askerimiz, polisimiz şehit olsun istemiyoruz! Barış varken neden kavga? 33 askerimiz şehit edilirken sen ne yaptın? Koşa koşa Putin'in ayağına gittin! Niye bizim askerimiz şehit olsun? TÜGVA’cılar komando marşı söylüyor. Gönder kardeşim o zaman onları Suriye’ye. Oradaki komutanları da Bilal Erdoğan olsun. Hiçbir askerimizin hiçbir evladımızın burnunun kanamasını istemiyoruz. Niye yapıyorsunuz siz bunu hangi gerekçeyle yapıyorsunuz?

SEN ÖNCE KENDİ TOPRAĞINA BAK
Bu tezkerede de ayrıca yabancı silahlı kuvvetlerin Türkiye'de bulunması bu kuvvetlerin cumhurbaşkanlığı belirleyiciliği esaslara göre kullanılması var. Yabancı devletlerin askerlerinin potinlerinin Türkiye Cumhuriyeti topraklarını çiğnemesini istemiyoruz! Uyuyan hücrelere neden müdahale etmiyorsunuz? Sen önce kendi toprağına, vatanına bak! Bu tezkerede ayrıca yabancı silahlı kuvvetlerin Türkiye’de bulunması var, bu ne ne demek? Bahçeli’ye soruyorum! Söyle bakalım milliyetçi sen misin biz miyiz?

chp tezkere suriye ırak hayır meclis tbmm