Büyük skandal ortaya çıktı: ABD, Almanya Başbakanı Merkel'i izliyormuş!

TAKİP ET

Avrupa basını büyük skandalı gözler önüne serdi. ABD'nin Danimarka'nın yardımıyla Almanya Başbakanı Merkel dahil, Avrupa'daki birçok üst düzey politikacıyı izlediği ortaya çıktı.

Avrupa’nın önde gelen devlet televizyonları tarafından yayımlanan haber büyük skandalı gözler önüne serdi. Amerika'nın Danimarka ile yaptığı kablo anlaşmasıyla başta Almanya Başbakanı Angela Merkel olmak üzere Avrupa’nın birçok üst düzey politikacısını izlediği ortaya çıktı.

Avrupa’nın önde gelen devlet televizyonlarınca yayımlanan habere göre, ABD Ulusal Güvenlik Ajansı (NSA), Avrupa ülkelerinde önde gelen üst düzey politikacıları belirleyerek telefon konuşmalarına erişti. 

NSA tarafından dinlenenler arasında başta Merkel olmak üzere eski Almanya Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier, eski Almanya ana muhalefet partisi lideri Peer Steinbrück ile İsveç, Norveç ve Fransa’dan da üst düzey kamu görevlilerinin özel bilgilerine ve telefon görüşmelerine erişildiği bildirildi.

Öte yandan Danimarka Savunma Bakanı Trine Bramsen, Danimarka Askeri İstihbaratı (FE)’nın ülkedeki istihbarat teşkilatlarını denetleme ve gözetleme yetkisine sahip İstihbarat Teşkilatlarını İnceleme Kuruluna eksik belge ve yanlış bilgiler verilmesinin belgelenmesinin ardından 21 Ağustos 2020’de Danimarka Askeri İstihbaratında 3 üst düzey yetkiliyi görevden uzaklaştırmıştı.

KABLO ANLAŞMASI İLE ABD’YE ERİŞİM İZNİ VERİLDİ
Danimarka’dan geçen telekomünikasyon kabloları ile özellikle Rusya ve Çin’i izlemek için Danimarka Askeri İstihbaratı (FE) ile NSA arasında yapılan anlaşma 1990’lı yıllarda yapılmıştı. Anlaşmaya göre, Danimarka topraklarından ve kara sularından geçen internet ve telekomünikasyon kablolarındaki bilgilerin ABD tarafından erişimine izin verdi.

NSA’nın çalışmalarını izleyerek Avrupalı siyasetçilerin de izlendiğini ortaya çıkaran FE, NSA’nın bu durumunu Mayıs 2015’te raporlamış ancak söz konusu rapor kurum içinde tutulmuştu.

merkel almanya avrupa danimarka abd amerika