Borsa İstanbul'da sert düşüş: Devre kesici uygulandı, işlemler durduruldu!

TAKİP ET

Borsa İstanbul, BIST100 endeksindeki sert düşüşün ardından devre kesici uygulamaya başladı. Borsa İstanbul, 2000 puanın altına düştü.

Borsa İstanbul'da hünlük düşüş yüzde 5e ulaşınca, BİST100'de işlemlere ara verildi.

Borsa İstanbul’dan yapılan açıklamada, “Saat 15:53:55 itibarıyla Endekse Bağlı Devre Kesici Sistemi Devreye girmiştir. Borsamız Pay Piyasasındaki tüm sıralarda, Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasasında işlem gören pay ve pay endekslerine dayalı sözleşmelerde ve Borçlanma Araçları Piyasası Pay Repo Pazarı'nda işlemler geçici olarak durdurulmuştur” ifadelerine yer verildi.

2000 PUANIN ALTINA DÜŞTÜ
Seans içerisinde BIST100, 2159 seviyesine kadar yükseldi. Sonrasında satışların yeniden başlamasıyla endeks 2000 puanın altına indi. BIST100 endeksi 1948 puan oldu.

100 hisse içinden 96’sında değer kaybı yaşandı. Borsa İstanbul geçtiğimiz haftanın son işlem gününde yüzde 9’a yakın değer kaybı yaşamış, iki kez devre kesmişti.

İKİNCİ KEZ DEVRE KESTİ
16.23’te yeniden başlayan borsada kayıpların yüzde 7’yi aşmasının ardından tekrar devre kesildi.

Borsa İstanbul’dan yapılan açıklamada, “Saat 16:24:54 itibarıyla Endekse Bağlı Devre Kesici Sistemi Devreye girmiştir. Borsamız Pay Piyasasındaki tüm sıralarda, Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasasında işlem gören pay ve pay endekslerine dayalı sözleşmelerde ve Borçlanma Araçları Piyasası Pay Repo Pazarı'nda işlemler geçici olarak durdurulmuştur” denildi.

DEVRE KESİCİ NEDİR?
Borsalarda işlem yapan yatırımcıların belirlenen sınırları aşan fiyat dalgalanmalarından negatif etkilenmemesi için ani fiyat dalgalanmalarından koruyan sisteme devre kesici denir.

Endeks fiyatında yüzde 10 yükseliş ya da yüzde 5 düşüş meydana geldiğinde devre kesici müdahil olur ve bütün emirleri iptal eder.

Borsada devre kesici uygulaması otomatik olarak devreye girer, manuel bir müdahale gerektirmez.

borsa istanbul devre kesici borsa ekonomi dolar