Borsa'da manipülasyon operasyonu: Gözaltılar başladı

TAKİP ET

Borsa İstanbul'da geçtiğimiz hafta yaşanan sert yükseliş ve düşüşlerle birlikte manipülasyon iddiası ortaya atılmıştı. Yaşananların ardından manipülasyon operasyonu başladı. Çok sayıda kişi gözaltına alındı.

Borsa İstanbul'da hisse fiyatlarında sert yükselişlerin ardından ilave ortak satışları ve hisse fiyatlarının hızla düşmesi gibi hareketler tartışma konusu olmuştu.

Küçük yatırımcının milyarlarca lira kaybetmesine yol açan olayın ardından manipülasyon iddiaları gündeme gelmişti.

OPERASYON BAŞLADI, ÇOK SAYIDA GÖZALTI

BorsaGündem'in haberine göre borsa tarihinin ilk vadeli işlemler krizinin sorumlusu olarak gösterilen Mehmet Akdere, Bekir Sani Karayal ve Ahmet Can Teoman gözaltına alındı.

Borsa İstanbul’da başta bankacılık hisseleri olmak üzere bazı hisseler yüzde 100’ün üzerinde değer kazanmış, ardından ciddi ralliler yaşanmıştı. Akbank’ta yaşanan ortak satışı sonrası bankacılık sektörü hisselerinde sert düşüşler başladı.

Türkiye sermaye piyasaları ilk vadeli işlemler kriziyle karşı karşıya. kaldı. Vadeli işlemler ve opsiyon borsasında bankacılık hisseleri üzerinde yapılan yüksek hacimli kaldıraçlı işlemlerle spot piyasadaki hisselerin fiyatını oynatan yatırımcılar tavan tavan günlerinin ardından 12 Eylül’deki zirvesinden bu yana sert düşüşler yaşandı.

Yüksek kaldıraçlar sonrasında sert hisse hareketleri nedeniyle yaşanan teminat tamamlama çağrıları yatırımcıların yanı sıra aracı kurumları da zor durumda bıraktı. Sermaye Piyasası Kurulu zor durumda kalan aracı kurumlar ve diğer düzenleyici kurumlarla toplantı yaptı.

Takasbank devreye girerek büyük krizi önledi. Önümüzdeki süreçte Takasbank aracı kurumlarla, kurumlar da işlemleri gerçekleştiren isimlerle hesaplaşacak.

Bu arada, Ahlatcı Yatırım’ın sahibi Ahmet Ahlatcı, kendilerinin sadece aracı kurum olduğunu belirterek Mehmet Akdere ismini kamuoyuna açıkladı.

BorsaGundem.com’a gelen bilgilere göre, Bekir Sani Karayal’ın kız kardeşinin aceleyle boşanması mal kaçırma hazırlığı olarak yorumlanıyor. Karayal'ın borçlarını önermemek için çeşitli yollara başvurmaya başlamasıyla emniyetin harekete geçtiği belirtiliyor. Bugün gözaltına alınan Akdere ve arkadaşlarının emniyetteki sorgulaması sona erdikten sonra hakim karşısına çıkması bekleniyor.

Borsa Borsa İstanbul gözaltı ekonomi manipülasyon