Borcu olanlar dikkat: KYK kredi düzenlemesinde masada iki seçenek var

TAKİP ET

Milyonlarca kişiyi ilgilendiren KYK kredi borcuyla ilgili yeni gelişmeler yaşanıyor. Borçlara ilişkin düzenleme 18 Temmuz'da Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanacak. Yapılan çalışmaya göre anaparaya uygulanan faiz ya silinecek ya da belli oranda indirim yapılacak. İşte detaylar...

Üniversiteden yeni mezun olanların yaklaşık 30 bin TL'lik KYK kredi almasına rağmen geri ödemesinin 100 binleri aşmasıyla birlikte yeni düzenleme yolda.

Seçimlerin yaklaşmasıyla birlikte birçok konuda adım atan iktidar, son hamlesini ÜFE oranıyla hesaplanan ve geri ödeme miktarı neredeyse dörde katlanan KYK borçları üzerinden yapacak. 

Cumhuriyet'ten Selda Güneysu'nun haberine göre Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Kredi ve Yurtlar Kurumu’nun çalışmasına göre anaparaya uygulanan faiz ya silinecek ya da belli oranda indirim yapılacak. Son karar kabine toplantısında alınacak.

ANAPARADAN TAVİZ YOK 

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın Kredi ve Yurtlar Kurumu ile borçlar üzerine yaptığı çalışma tamamlandı. Çalışmanın ayrıntılarını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 18 Temmuz’da kabine toplantısı sonrası açıklayacak. Ancak çalışmada iki formülün masaya yatırıldığı belirtiliyor. Bunlardan ilkini KYK burslarında anapara üzerine eklenen faiz üzerinden yapılacak bir indirim oluşturuyor. KYK burslarında da “anapara üzerinden alınacak faiz oranına bir sınır belirlenmesi” öngörülüyor. 

Bir diğer formülün ise “sıfır faiz” olduğu ileri sürülüyor. Buna göre yapılan çalışmayla öğrencilerden yalnızca anapara talep edilecek. “Öğrencilerin artan enflasyondan etkilenmemesi ve mağdur olmamaları için böyle bir düzenlemenin gelebileceği” belirtiliyor. İktidarın, KYK borçlarında “anaparadan taviz vermeyeceğinin” de altı çiziliyor. 

İCRALIK OLANA AF GELEBİLİR

Türkiye’de bugün 5.5 milyon öğrencinin KYK borcunun olduğu ve borcu bulunan bu öğrencilerin 400 bininin ise icralık olduğuna işaret edilirken, iktidarın icralık olan öğrencilere yönelik de “yapılandırmaya gidebileceği, af çıkabileceği” değerlendiriliyor.

KYK KYK kredisi borç KYK borcu