Boğaz'da mayın bulunmasının ardından sıcak gelişmeler yaşanıyor, balıkçılık faaliyetleri yasaklandı

TAKİP ET

İstanbul Boğazı'nda mayın bulunmasının ardından sıcak gelişmeler yaşanıyor. Türk yetkililer Rusya ve Ukrayna'da açıklama isterken, Türk balıkçılarının Karadeniz sularındaki faaliyetleri ikinci bir emre kadar yasaklandı.

İstanbul Boğazında sıcak gelişmeler yaşanıyor. Sabah saatlerinde İstanbul Boğazı'nın Karadeniz girişinde sivil bir ticari gemi tarafından fark edilen mayın, ekipleri harekete geçirdi. Acil olarak bölgeye yönlendirilen Sualtı Savunma Timleri (SAS) kısa süreli çalışmanın ardından cismi emniyete aldı. Yapılan çalışmanın ardından mayın etkisiz hale getirildi.

Bölgedeki hareketlilik nedeniyle boğazdaki gemi geçişleri çift yönlü olarak trafiğe kapatıldı. İstanbul Boğazı'ndaki trafik, saat 16.00'dan itibaren yeniden normale döndü.

MİLLİ SAVUNMA BAKANI'NDAN AÇIKLAMA
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, konuya ilişkin son gelişmeleri aktardı. Akar, "Sabah saatlerinde İstanbul Boğazı açıklarındaki bir ticari gemiden 'mayın benzeri bir cisim görüldüğüne' dair bilgi geldi. Unsurlarımız zaten o bölgelerde yoğun şekilde devriyelerini, görevlerini sürdürüyordu. Süratli bir şekilde SAS timimiz bölgeye intikal ettirildi. Söz konusu cismin mayın olduğunun tespitinin ardından emniyetli bir bölgeye çekildi. İnceleme sonucunda eski tip olduğu belirlenen mayın SAS timimiz tarafından etkisiz hale getirildi. Konuyla ilgili hem Rus hem Ukrayna makamlarıyla görüştük. Koordinasyonumuz devam ediyor. Deniz trafiğinin emniyetli şekilde sürdürülmesi için başta Deniz Kuvvetlerimiz olmak üzere Sahil Güvenlik ve ilgili diğer kurum ve kuruluşlarla gerekli koordinasyon yapıldı. Gerekli tedbirler alındı. Deniz trafiği emniyetli şekilde devam ediyor. Deniz Kuvvetlerimizin yüzer ve uçar unsurları müteyakkız birşekilde faaliyetleri takip ediyor, çalışmalarını sürdürüyor." ifadelerini kullandı.

BALIKÇILIK FAALİYETLERİ YASAKLANDI
Yaşanan olayların ardından Tarım ve Orman Bakanlığı, Karadeniz bölgesinde güvenlik gerekçesiyle balıkçılık faaliyetlerinin ikinci bir emre kadar yasaklandığını duyurdu. İlgili birimlere ivedi şekilde iletilmesi talimatıyla hazırlanan duyurunun şu anda kaç gün süreci belirsizliğini koruyor.

balıkçılık faaliyetleri boğazdaki mayın mayın bulunması istanbul boğaz mayın balıkçılık ne zaman başlayacak