Blockchain ne demek, Blockchain nedir ve nasıl çalışır? İşte Blockchain gerçekleri

TAKİP ET

Kripto ve dijital paraların son dönemde global anlamdaki yükselişi birçok yeni terimi hayatımıza soktu. Bunların başında gelen Blockchain sistemi her geçen gün daha çok merak ediliyor. Haberimizde Blockchain nedir ve Blockchain sistemi nasıl çalışır sorularına yanıt aradık.

Kripto para borsalarının dünya ekonomisi adeta sallaması son dönemde daralan global ekonomi için yeni bir kaçış alanı oluşturdu. 

Özellikle ekonomik anlamda büyük bir bunalıma giren Türkiye gibi ülkerde Bitcoin, sanal para birimi ve kripto para piyasalarına ilgi her geçen gün artıyor.

Bu anlamda en çok merak edilen sistemlerin başında gelen Blockchain sistemi her geçen gün daha çok aratılıyor ve sorgulanıyor. 

BLOCKCHAIN NEDİR, NASIL ÇALIŞIR, BLOCKHAIN SİSTEMİ

Blockchain'in ne olduğu, ne yaptığı ve blockchain'in nasıl çalıştığı konusunda hala çok fazla kafa karışıklığı var. Blockchain'in bir şekilde kripto para birimleriyle ilgili olduğunu biliyor olabilirsiniz, ancak bu teknolojinin hangi kapasitede veya başka hangi endüstrilerde geçerli olduğunu bilmiyor olabilirsiniz.

Blockchain gerçekten nedir ve blockchain nasıl çalışır?

Anlatalım.

BLACKCHAIN NEDİR, BLOCKCHAIN SİSTEMİNİN İŞLEYİŞİ
En temel anlamda, bir blok zinciri, işlem verilerinin kamu tarafından yönetilen ve doğrulanmış bir kaydıdır. Tüm veri blokları kronolojik olarak sıralanmıştır ve bir "zincir" oluşturacak şekilde bağlanmıştır - dolayısıyla "blok zinciri" terimi. 

Blockchain, geleneksel merkezi sistemlere (geleneksel bankacılık ve finansal sistem gibi) bir alternatiftir, bu nedenle blockchain birçok kripto para biriminin ayrılmaz bir parçasıdır. Bununla birlikte, yalnızca kripto para birimleri için yararlı değildir - diğer endüstrilerde ve sektörlerde de blok zinciri için başka potansiyel uygulamalar da vardır.

Teknik bir blockchain tanımına gelince, bu teknoloji, bir P2P (eşler arası) sistem etrafında inşa edilmiş, merkezi olmayan ve dağıtılmış bir kamu defteridir. Bu sistem, değişmez bir işlem kaydı oluşturmak için kullanıcıları arasında açıkça paylaşılabilir. Bu işlemlerin her biri zaman damgalıdır ve silinmez bir şekilde önceki zincir bağlantısına bağlanır. Her işlem eklendiğinde, yeni veriler zincirin sonunda yeni bir blok oluşturur.

İşte burada zekice (ve siber suçluların manipüle etmeleri zor) hale geliyor. Blockchain yalnızca fikir birliği ile güncellenebilir. Yani, zincir sistemindeki katılımcılar, zincirin kendisine yapılan eklemeler ve değişiklikler konusunda hemfikir olmalıdır - bu, blok zincirine girilen hiçbir şeyin kaldırılamayacağını hesaba kattığınızda önemli hale gelen bir şeydir. Doğrulanabilir ve denetlenebilir blok zincirleri, hassas ve şeffaf kayıt tutmaya izin verir.

BLOCKCHAIN NASIL ÇALIŞIR

Peki Blockchain'in "blok zinciri nasıl çalışır?". Şimdi bu soruya orusuna cevap vermenin zamanı geldi. Basitçe söylemek gerekirse, blockchain'in nasıl çalıştığı, tek bir kuruluşun, bireyin veya şirketin mülkiyeti altında olmayan bir grup bilgisayar tarafından yönetilen, zaman damgalı bir dizi veri kaydıdır. Veri blokları (aslında "bloklar" olarak anılır), kriptografik ilkelerin kullanımıyla birbirine bağlanır ve isimsiz "zincir" oluşturur.

Bir blok zincirinin ne olduğunu ve blok zincirinin nasıl çalıştığını gösteren grafik
Halka açık blok zinciri defterleri öncelikle özerk olarak yönetilir ve eşler arası ağlarda bağlantılı taraf grupları arasında veri alışverişi yapmak için kullanılır. Blockchain'in doğası gereği, bir yöneticiye ihtiyaç yoktur. Kullanıcılar toplu bir yönetici olarak birlikte çalışırlar. Genellikle izinli veya "özel" bir blok zinciri olarak bilinen başka bir blok zinciri biçimi, bir kuruluşun ortaklarla dahili olarak veya bir şirketten diğerine kullanılabilecek işlem ağlarını hem oluşturmasına hem de yönetmesine izin verir.

Finansal işlemler veya ürün takibi için kullanılıp kullanılmadığına bakılmaksızın her blockchain işlemi aynı adımlardan geçer. Herhangi bir blok zincirinin işleyişinin temel ilkesi, dört farklı, bitişik adıma bölünebilir:

Her işlemin bir kaydı yapılır. İşlemi yapan kişilerin belirli ayrıntılarını içeren bu kayıt, her birinin dijital imzası kullanılarak doğrulanır.

Her işlem, geçerliliğini sağlamak için doğrulanır. Bu doğrulama işlemi, her biri ticaretin meşru olup olmadığını bağımsız olarak kontrol eden ağa bağlı bilgisayarlar tarafından tamamlanır. Bu merkezi olmayan bir süreç olduğu için, süreç tamamlanmadan önce ağdaki her düğümün anlaşması gerektiği anlamına gelir.

Doğrulandıktan sonra, her işlem karma hale getirilen bir bloğa eklenir. "Bloklar" temelde işlem kaydı gruplarıdır ve her biri benzersizdir. Her blok ayrıca, hem onu ​​benzersiz bir şekilde tanımlayan hem de blok zinciri içindeki konumunu bildiren, hash değeri (veya hash özeti) olarak bilinen bir kodu taşır. Karma ayrıca, verilerin bloğa kaydedildiğinden beri değiştirilmediğini göstermek için verilerin bütünlüğünü de sağlar.

Tamamlandığında, blok, blok zincirinin sonuna eklenir. Bu bizi blok zinciri oluşturma ve doğrulama sürecinin sonuna getiriyor. Bir blok tamamlandığında, yakında başka bir blok takip edecektir - tipik olarak sadece birkaç dakika içinde.

Sahtecilik Yapmayı Zorlaştıran Blockchain'in Üç Sütunu
Blok zincirini anlamanın bir başka önemli yönü, sistemin sözde "üç temelini" içerir. Hızlı bir şekilde bir kenara - çevrimiçi toplulukta blok zincirinin kaç sütunun olduğu konusunda bazı gerçek anlaşmazlıklar var. Bazıları yedi, diğerleri dokuz diyor. Basitlik uğruna, üçe sadık kalacağız. Bunlar:

Merkeziyetsizleştirme
Şeffaflık
Değişmezlik
 

blockchain blockchain nedir blockchain nasıl çalışır