Bisikletli süper kahraman, Şili Devlet Başkanı'nın konuşmasına böyle daldı

TAKİP ET

Şili'de Devlet Başkanı Gabriel Boric konuşma yaparken, bisikletle etrafında dönen süper kahraman kostümlü çocuğun görüntüleri gündem oldu.

Şili Devlet Başkanı Gabriel Boric'in halkı anayasayı desteklemek için oy kullanmaya çağırması sırasında beklenmedik bir olay yaşandı.

Konuşma sırasında ‘Süpermen’ kostümlü bir çocuk bisikletiyle başkanın etrafında tur atmaya başladı. Ancak başkan, küçük çocuktan etkilenmeden konuşmasına devam etti.

Anayasa için yapılan referandumda ise 4,9 milyon evet oyuna karşın 7,9 milyon Şililinin hayır oyu kullanmasıyla anayasa taslağı reddedildi. Bu durum anayasanın kabul edilmesini destekleyen ülkenin genç başkanına darbe vurdu.

YENİ ANAYASANIN İÇERİĞİ

Şili'de hazırlanan yeni anayasa, devlet çalışanlarının yarısının kadınlardan oluşması, ülkedeki 11 yerli topluluğun tanınarak Şili'nin "çok uluslu ülke" olarak tanımlanması, cumhurbaşkanı adayı olma yaşının 35'ten 30'a düşürülmesi, kürtajın yasal hale getirilmesi, Senatonun kaldırılması ve yerine Bölgeler Meclisi kurulması, su kriziyle mücadele için su kaynaklarına "sahiplenilemez" statüsü verilmesi ve Ulusal Sular Ajansı kurulmasının da aralarında bulunduğu 388 maddeden oluşuyordu.

Yeni anayasa, Ekim 2020'de anayasanın yeniden yazılıp yazılmaması için yapılan referandumla kararlaştırılmış, 2021'deki belediye seçimlerinde yeni anayasayı yazacak heyet halkın oylarıyla seçilmişti.

Süper kahraman Şili Devlet Başkanı