BioNTech'in koruyuculuğu ne kadar? Uğur Şahin'den kritik açıklama

TAKİP ET

BioNTech'in kurucu ortağı Profesör Uğur Şahin, aşının gelecek yıl yenilenmesinin gerekebileceğini açıkladı. Şahin, Bağışıklıktan kaçan yeni mutasyonların türeyebileceğini belirterek aşıların etkisiz kalabileceğini açıkladı.

"3.doz aşıya gerek var mı, aşıların koruyuculuğu ne kadar sürecek" soruları son günlerde daha fazla sorulmaya ve tartışılmaya başlandı.

Türkiye'de en çok tercih edilen Biontech'ten Profesör Uğur Şahin konuyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Şahin, gelecek yıl ve yıllarda aşıya gerekliliğin devam edeceğini vurgularken ortaya yeni mutasyonlar çıkabileceğini söyledi. Şahin, yeni varyantlara karşı mevcut aşıların yetersiz kalacağını ileri sürerken, aşıların güncellenececeğini belirtti. 

Financial Times'a konuşan Şahin, zaman geçtikçe, vücudun bağışıklık savunmasından kaçabilen mutasyonların ortaya çıkacağını kaydetti.

UĞUR ŞAHİN YENİ AŞI İÇİN TARİH VERDİ
Şahin, tahminini "Bu yıl farklı bir aşı gereksiz. Ancak gelecek yılın ortasında farklı bir durum ortaya çıkabilir." ifadeleriyle dile getirdi.

3.DOZ AŞI İHTİYACI
Üçüncü dozların, varyantların üstesinden gelebilecek gibi göründüğünü belirten Şahin, "Bu virüs kalacak ve daha da adapte olacak. Yeni nesil virüsün bağışıklık sistemi için mevcut olanlardan daha kolay idare edileceğini varsaymak için hiçbir nedenimiz yok. Bu sürekli bir evrim ve daha yeni başladı." dedi.

ŞAHİN'İN AŞI TAHMİNİ
Uğur Şahin'e göre, gelecek yıl, aşılama programlarında iki ana akım olacak.
BioNTech kurucusu, bu durumu "halihazırda iki dozu yaptırmış olanlar için destekleyici aşılar ve şimdiyekadar aşıya erişim noktasında sorunlar yaşayanlara doz desteği" şeklinde açıkladı.

Şahin, BioNTech/Pfizer aşısının gelecek dönemde ne şekilde fiyatlandırılacağına dair yorum yapmadı ancak önümüzdeki yıllarda aşıya ihtiyaç duyulacağını beklediğini sözlerine ekledi.

ABD'den 500 MİLYON DOZLUK ALIM
ABD, eylül ayında, düşük gelirli ülkelere vermek üzere kâr amacı gütmeyen oranlarda BioNTech/Pfizer aşısından 500 milyon doz daha alacağını duyurmuştu.

biontech 3.doz biontech koruyuculuğu 3.doz aşıya gerek var mı uğur şahin