Bilim Kurulu üyesi açıkladı: Maske zorunluluğu ne zaman kalkacak?

TAKİP ET

Sağlık Bakanlığı, BioNTech ile yaptığı aşı anlaşmasından sonra haziran ayından itibaren yeni bir aşılama programına girileceğini duyurmuştu. Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz ise maske zorunluluğunun ne zaman kalkacağına dair açıklamalarda bulundu.

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, maske zorunluluğunun ne zaman sona ereceğine dair açıklamalarda bulundu.

Vaka sayılarındaki gidişata ve aşılama oranının yükselmesiyle salgının kontrol altına alacağını belirten Yavuz, yüzde 70 aşılama olduğu durumda salgının kontrol altına alınacağını ve maskelere veda edileceğini açıkladı.

"EKİM AYI GİBİ TAMAMEN KONTROL ALTINA ALABİLECEĞİMİZİ DÜŞÜNÜYORUZ"
Yavuz, “MRNA aşılarının tek dozuyla hastalığı yüzde 70, ölümleri ve hastane yatışını yüzde 80, iki doz uygulandığında hastalığı yüzde 90, ölüm ve hastane yatışlarını yüzde 95 azalttığını biliyoruz. Ülkemizde de söylendiği gibi 120 milyon doz mRNA aşısı gelmesi halinde, yaz döneminde yapılacak yoğun aşılamalarla ekim ayı gibi bu hastalığı tamamen kontrol altına alabileceğimizi düşünüyoruz.” İfadelerini kullandı. 

"YÜZDE 70 AŞILAMADA MASKE GEREKMEYECEK"
Milliyet'in haberine göre, öte yandan İngiltere, ABD ve İsrail gibi ülkelerin başarılı aşılama çalışmaları sayesinde vakaların ve ölümlerin hızla azaldığını belirten Yavuz, şu ifadeleri kullandı;
"Koronavirüs aşıyla engellenebilen bir hastalık haline geldi. Yeterli aşılama yapabilen ülkelerde enfeksiyonun ve ölümlerin belirgin olarak azaldığını görüyoruz. Toplumun yüzde 70’inin aşılanmasıyla toplumsal bağışıklık oluşturulduğunda maske takılması gerekmeyecek. Ancak bu hastalığın ortadan kalkmayacağını, grip gibi bir hastalık haline geleceğini, belli aralarla aşıların tekrarlanacağını öngörüyoruz. Ancak şu aşamada kısıtlamalar gevşetildiği anda vaka sayılarının artması kaçınılmaz olacak."

maske maske zorunluluğu bilim kurulu aşı aşılama