BBC'den Türkiye'nin içişlerine müdahale: Afgan operasyonunu başlattılar!

TAKİP ET

BBC, Türkiye'ye kaçak yollardan giren Afganları aklayabilmek ve Türk kamuoyunda artan tepkiyi azaltabilmek için algı operasyonuna başladı.

AYKIRI / HABER MERKEZİ
Türkiye, günlerdir, sınır bölgesinden gelen yeni göç dalgasını konuşuyor. Afganistan üzerinden önce İran'a ardından Türkiye'ye gelen on binlerce kaçağın görüntüsü on milyonlarca kez izlendi ve izlenmeye devam ediyor. 

Kamuoyunun büyük tepki gösterdiği görüntüler sonrası İçişleri Bakanlığı önce "Algı operasyonu" diyerek konuyu geçiştirmeye çalıştı. Tepkilerin artması üzerine açıklama yapmayan valilikler kaçakların sayısına ve yakalanmalarına ilişkin operasyon bilgilerini paylaşmaya başladı.

FON TARTIŞMASI VE BBC
Kamuyounda adeta infial yaratan yeni göç dalgası sonrasında "muhalif" görünen bir takım kişi ve gruplar sosyal medya üzerinden birçok kişiye "Irkçı, faşist" gibi yaftalamalarda bulunmaya başladı. 

Bunu yapan bazı hesapların yurtdışı bağlantılı oldukları ortaya çıkarken, göçleri eleştirenleri hedef alan "Sivil gazetecilik" faaliyetleri de tartışmaya açıldı.

Tartışmalar sürerken, Londra merkezli BBC tarafından çarpıcı bir algı operasyonu başlatıldı.

Türkiye'ye gelen göç dalgasına ilişkin görüntülü bir haber hazırlayan BBC, çocuk ve aileleri göstererek Türkiye'ye eğitim ve daha iyi bir yaşam için geldiklerini ima eden içerik hazırladı.

Ancak BBC, sınırdan geçen on binlerce kaçak erkekle ilgili herhangi bir görüntü paylaşmadı.

SURİYELİ SIĞINMACILAR İÇİN DE BENZERİ YAPILMIŞTI
BBC, Suriye'deki iç savaştan kaçarak Türkiye sınırına yığılan Suriyeliler ile ilgili de benzer bir kampanya yürüterek başarıya ulaşmıştı. BBC o dönem de, sınırdaki insanların yaşayabilmek için içeriye alınması gerektiğini ve savaş bittikten sonra güvenli bölgelere yerleşecekleri yolunda kamuoyu oluşmuştu.

Ancak aradan geçen zamanda güvenli bölgeler oluşturulmadığı gibi, AB'nin kaçak geçişler konusunda tutumu daha da keskinleşti. Türkiye'yi adeta göçün merkezi haline getiren AB bu gibi operasyonlarda medyayı tıpkı BBC örneğinde olduğu gibi etkin bir şekilde kullanıyor.

Türkiye'nin karşısına çıkarılan yeni operasyonda Afganların Müslüman ve Türkiye'nin kardeşi olduğu tezi işlenerek özellikle çocuk, kadın, aile figürleri kullanılıyor.

İşte o video:

GEÇTİĞİMİZ GÜNLERDE DE YAPTILAR
BBC, geçtiğimiz günlerde de yine Afganistan'dan gelen göç dalgasını meşrulaştıran ve gelen tepkileri azaltabilmek adına benzer bir habere imza atmıştı.

bbc bbc afgan haberi mülteci afgan göçü afgan kaçaklar