Başkonsoloslukta darp iddiası: "Dövüp İçişleri Bakanı'na izlettiler"

TAKİP ET

İstanbul'daki Türkmenistan Başkonsolosluğunun önünde eylem yapan Türkmenler, konsolosluktaki görevlilerin kendilerini zorla konsolosluğa soktuğunu ve darp ettiğini söyledi. Türkmenler, konsolosluk görevlilerinin darp görüntülerini de Türkmenistan İçişleri Bakanına izletildiğini öne sürdü.

Pasaportları yenilenmediği ve ülkelerine dönmeleri için gerekli işlemlerin yapılmamasını protesto etmek için İstanbul'daki Türkmenistan Başkonsolosluğunun önünde eylem yapan Türkmenler, darp edildiklerini öne sürerek şikayetçi oldular.  Protestoya katılan Farhat Durdiyev Taganbayeviç ise kendisinin zorla konsolosluğa sokularak darp edildiğini ve darp esnasında çekilen görüntülerin Türkmenistan İçişleri Bakanına izletildiğini belirtti. 

Cumhuriyet’ten Bilal Çelik’in haberine göre, 1 Ağustos tarihinde yapılan protestoda konsolosluğa zorla sokularak darp edilen Taganbayeviç, "Orada memleketten tanıdığım Sadık Kargo'nun çalışanları gelip beni aldı. 'İçeri sokup konuşmanı sağlayacağız' dedi. Arka kapıdan gireceğiz deyip beni arabaya bindirdiler. Arabaya biner binmez, bir kişi bıçak biri ise silah çekerek beni tehdit etti. Ardından alıp beni arka kapıdan konsolosluğun içine soktular. Daha sonra camdan bu kişilerin konsolosluk çalışanlarından para aldığını gördüm” dedi.  

Taganbayeviç, darp anını “Konsolosluğa girince oranın çalışanlarından biri 'Kamera açılsın!' diyerek seslendi. Daha sonra beni dövmeye başladılar. Görüntüleri Türkmenistan İçişleri Bakanı'na izleterek benim Türkmenistan Cumhurbaşkanı'ndan özür dilememi istediler. Ben özür dilemeyince yine dövmeye başladılar. Daha sonra beni işlemlerin yapıldığı yere götürdüler” ifadeleri ile açıklarken konsoloslukta çalışanların çocuk yaşta olduğunu görünce “'Bunlar mı bizim pasaportları yapacaklar? Bu işi yapabilecek insanları çalıştırmadığınız için biz ülkemize dönemiyoruz'” şeklinde tepki gösterdiğini belirtti.

“KAŞIKÇI CİNAYETİNİ HATIRLATTI”
Kendisini bayılana kadar dövdüklerini söyleyen Taganbayeviç, “Uyandığımda başımda bir Türk polisi vardı. Polis de çalışanlara kızarak 'Kaşıkçı Cinayeti'ni hatırlattı" dedi. Taganbayeviç ve arkadaşları, söz konusu saldırı nedeniyle burada ve uluslararası mahkemelerde şikâyetçi olacağını da belirtti.

başkonsolosluk içişleri türkmenistan