Bakanlık açıkladı: 3 milyon 110 bin 772 parsel tarım arazisi ipotekli!

TAKİP ET

CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen'in soru önergesine yanıt veren Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Türkiye'de 3 milyon 110 bin 772 parsel tarım arazisinin ipotekli olduğunu açıkladı. Bu arazilerin üzerindeki ipotek bedeli ise 3 trilyon liranın üzerinde.

CHP Manisa Milletvekili ve Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Bekir Başevirgen’in ipotekli tarımsal araziler için verdiği soru önergesine Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’dan cevap geldi.

Murat Kurum, Türkiye'de 3 milyon 110 bin 772 parsel tarım arazisi ipotekli durumda olduğunu açıkladı. Söz konusu araziler üzerinde bulunan ipoteği kaldırma bedeli 3 trilyon TL'nin üstünde. 

ÇİFTÇİ MALİYET VE BORÇLARIN ALTINDA EZİLİYOR
CHP Manisa Milletvekili ve Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu üyesi Bekir Başevirgen, yükselen borç ve maliyetler sebebiyle yüz binlerce çiftçinin toprağını bankalara ipotek ettitmek zorunda kaldığına dikkat çekerek, "Durdurulamayan maliyet artışlarının altında ezilen ve borcunu borçla kapatmaya çalışan çiftçilerimiz arazilerini bankalara rehin bırakıyor.  Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünden alınan TAKBİS verilerine göre; 2022 Ocak ayı itibariyle ülkemizde bulunan 37 milyon 814 bin 665 adet tarım arazisi parselinin 3 milyon 110 bin 772 adedinin son beş yılda bankalara rehin bırakıldığı görülüyor" diye konuştu.

"ÇİFTÇİMİZİN DEHŞET VERİCİ DÜZEYDE BORCA BATTIĞININ GÖSTERGESİ"
Başevirgen, “Ülkemizin 24 milyon hektar civarında tarım arazisi varlığı bulunuyor. 4 milyon hektar civarında olan ipotekli tarımsal alan, toplam arazi varlığımızın yüzde 16,6’sına denk geliyor. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün verilerine göre; 2 milyon 113 bin 081 tarımsal arazi sahibinin, 4 milyon hektar civarındaki tarımsal arazisini, 3 trilyonun liranın üzerinde ipotek ettirdiği anlaşılıyor. Bu kadar büyük bir ipotek değerine karşılık kullanılan borç tutarının 1 trilyonun üzerinde olacağı varsayılmakta. Bu meblağ çiftçimizin son beş yılda dehşet verici düzeyde bir borca battığının göstergesidir.” dedi.

İSTANBUL, İZMİR VE KOCAELİ ZİRVEDE
Başevirgen, “Özellikle İstanbul 570 milyar lira, İzmir 326 milyar lira ve Kocaeli 310 milyar lira ile tarım arazilerine en fazla ipotek konulmuş illerimiz olarak başı çekiyor. Diğer taraftan Konya, 4,4 milyon dekar civarında ipotekli tarım arazisi ile maalesef Türkiye birincisi durumunda" ifadelerini kullandı.

 

tarım chp bekir başevirgen tarım arazisi ipotek murat kurum bakanlık bakan