"Bakan Koca'nın Yasaktan Haberi Yoktu"

TAKİP ET

Cuma gecesi ülke geneli için uygulamaya konulan sokağa çıkma yasağının yankıları sürmeye devam ediyor. Son olarak ortaya atılan vahim iddia Bakan Fahrettin Koca'nın yasaktan haberinin olmadığı şeklinde.

Ölü sayısının bini geçtiği vaka sayısının ise her geçen gün arttığı Türkiye’de, uygulamaya konulan iki günlük sokağa çıkma yasağı ile ilgili tartışmalar bitmek bilmiyor.

Ansızın alınan sokağa çıkma yasağıyla ilgili gündeme gelen son iddia adeta skandal niteliğinde.

Sözcü gazetesi yazarı Saygı Öztürk bugünkü köşesinde “Anlaşılıyor ki, sokağa çıkma yasağı son anda Cumhurbaşkanı'nın talimatı doğrultusunda gece uygulamaya konuldu. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, böyle bir genelge yayımlandığını gece öğrendi” ifadelerini kullandı.

Öztürk “İçişleri Bakanı sokağa çıkma yasağı uygulanmasına ilişkin gece yarısına doğru genelge yayımlıyor ama bu konuda CHP'li Büyükşehir Belediye Başkanlarına hazırlıklı olmaları için bilgilendirme gereği bile duyulmadı. Sonra, halk sokağa dökülüyor” dedi.
 
İçişleri Bakanlığı'nca koronavirüs salgını çerçevesinde 13 Mart'tan bu yana valiliklere 16 genelge ve ek genelge gönderildiğini hatırlatan Öztürk, emekli/deneyimli Mülkiye Başmüfettişi Mahmut Esen’in değerlendirmelerini aktardı.
 
Buna göre Esen, şunları belirtti:
 
 “Cumhurbaşkanının talimatlarıyla illerde oluşturulan, başkan dışında henüz üyeleri dahi kesinleşmemiş olan pandemi kurullarında yürütme nitelikli bir dizi kararlar alınıyor. Bu kurulun yaptırım gücü/yetkisi olmamasına rağmen, birçok yerde il hıfzıssıhha kuruluna ait yetkileri kullanıyor. Bu kurullar, koronavirüs Bilim Kurulu'nda olduğu gibi uzmanlardan oluşmalı ve danışma organı niteliğinde olmalı. Böylece kurul kararları hukuka ve yasaya da uygun olur. Pandemi konusunda uzmanlardan oluşması gereken kurul, ancak tavsiye niteliğinde karar alabilir. İl hıfzıssıhha kurulunda kararlar bağlayıcı olur. İller İdaresi Kanunu'nun 11/C maddesine göre verilmesi gereken kararların da il idare kurulu yerine vali tarafından alınması gerekir.”

sokağa çıkma yasağı fahrettin koca süleyman soylu