Bakan Derya Yanık: "2023'ten sonra Suriyelilerin hiçbirisi kalmayacak"

TAKİP ET

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, Adana'da esnaf ziyareti sırasında "Suriyelileri peyderpey gönderiyoruz. Biraz daha dişimizi sıkacağız. 2023'den sonra bunların hiçbirisi kalmayacak" açıklamasında bulundu.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, Adana'nın Yüreğir ilçesinde esnaf ziyaretinde bulundu ve vatandaşlarla sohbet etti. 

Bakan Yanık, ilçedeki Suriyeli nüfusunun fazla olmasından yakınan bir esnafa "Suriyelileri peyderpey gönderiyoruz. Biraz daha dişimizi sıkacağız. 2023’den sonra bunların hiçbirisi kalmayacak" diye yanıt verdi.

"2023'TEN SONRA BUNLARIN HİÇBİRİSİ KALMAYACAK"

Yanık, şu ifadeleri kullandı:

"Suriyelilerle alakalı Cumhurbaşkanı'mız sürekli olarak söylüyor, orada inşallah güvenlik tesis edildikten sonra bu insanlar zaten kendi ülkelerine gitmek ister, biz de isteriz ama şu anda oraya gönderecek bir yer yok. Mesele sadece Suriyelilerin can güvenliğini korumak değil, mesele bizim de sınır ötesi güvenliğimizi korumak. Türkiye'nin sınır ötesi harekatında bir terör devleti kurulmasına engel olacaksak bu bedele katlanacağız. Şimdi boşluk buldukça, temizledikçe oraları peyderpey gönderiyoruz. Biraz daha dişimizi sıkacağız. 2023'ten sonra bunların hiçbirisi kalmayacak.

Türkiye, merhametinden dolayı 5 milyon Suriyeliye bakıyor ama bunu sadece merhametinden dolayı yapmıyor. Bunu çok iyi bilmek lazım. Sınır ötesinde Halep hattı, Türkmenler hattı bizim 400 yıldır sınır güvenliğimizi sağlayan insanlar. İkincisi de şu anda Suriye'nin kuzeyinde bir Kürt devleti kurmaya çalışıyorlar. Biz de kurdurmamaya çalışıyoruz. Bu kadar şehidi boşuna vermiyoruz. Bu kadar insana da Türkiye'de boşuna kucak açmadık. Suriye'nin kuzeyinde bir taraftan Türk Silahlı Kuvvetleri, bir taraftan da Özgür Suriye Ordusu, orada bir Kürt devleti kurdurmamak için ayrı ayrı mücadele ediyorlar. Orada bir Kürt devleti kurulması demek, Türkiye'nin güney doğusunun bıçakla yarılmış gibi yarılıp atılması demek.

Muhalefet ısrarla, kuzey Suriye'deki terörist Kürt devleti kurdurma tarafını gözden kaçırıyor. 'Efendim biz bunlara niye bakıyoruz?' Bakıyoruz da bunun bir arka planı var. Bakın, 10-12 sene öncesine kadar İstanbul'da, Beşiktaş'ta, Güngören'de, Ankara'da, Kızılay'da, Emek'te, Ulus'ta bombalar patlıyordu. 30-40 insanımız aynı anda ölüyordu. Neden, çünkü adam geliyor bombayı bırakıp gidiyordu. Senin insanın ölüyor. Bütün bu süreç bıçak gibi kesildi. Nasıl kesildi? İki sebebi var. Bir, FETÖ'cü hainler ordudan ve emniyetten tasfiye edildi, ikincisi de sınır ötesi harekatlarla biz terörü kendi kaynağında kuruttuk. Şu anda elhamdülillah güvendeyiz.

Meselenin sosyal boyutunu çok iyi görüyoruz ama buna rağmen Türkiye'yi bir bütün halinde tutmak istiyorsak, Türkiye'nin sınır ötesi harekatında güvenliğini sağlayıp, orada bir terör devleti kurulmasına engel olacaksak bu bedele biraz katlanacağız."

Derya Yanık Suriyeli Suriyeliler Adana